Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Brrrr...

Peter de Vries, NIOO | maandag 12 april 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 900x

Toen ik vanmorgen om half zeven uit het raam keek zag ik bevroren uiterwaarden. Het zag er best koud uit, het gras was helemaal wit van de bevroren dauw. Terwijl ik naar buiten stond te kijken mijmerde ik een beetje: exact een jaar geleden was het warm en zonnig. Hoe anders is het dit jaar.

Een jaar geleden vlogen de visarenden, rode en zwarte wouwen ons om de oren. Stond er een strakke oostenwind en was de hemel dagenlang wolkeloos. Op de Hoge Veluwe was het elke dag opnieuw heerlijk weer en we konden onze jassen thuislaten.


Hoe anders is het dit voorjaar. Dit jaar is het koud, de gemiddelde temperatuur voor deze maand ligt op 5.2 graden, veel minder dan hetgeen normaal is voor een maand als april (9.2 graden). En het gaat nog wel even koud blijven, tot het weekend in ieder geval kans op nachtvorst. De wind gaat wel om, naar het noordoosten, dus het zal iets rustiger, zonniger en droger gaan worden.


Om half negen vanmorgen stapte ik op de Hoge Veluwe op mijn fiets. Boekje drie stond voor vandaag op het programma. Het was zonnig, koud en het vroor nog steeds. Dus handschoenen aan en de muts op. Desondanks zongen boomklevers, zwarte mezen en goudhanen uit volle borst. Tevens zag en hoorde ik mijn eerste bonte vliegenvangers. Maar de kou was goed voelbaar en later in de ochtend woei er een koude, onaangename wind door het bos. Hoewel het echt wel lente is lijkt deze op zo'n moment best ver weg.


'En de koolmezen Peter, hoe staat het daar dan mee' vraag je jezelf dan af. 'Daar doe je het toch allemaal voor?' Nou, die zijn laat. Door de kou schiet het allemaal nog niet echt op. Ik controleerde vanmorgen ongeveer 145 nestkasten en zag heel veel lege, kasten met weinig materiaal (wat mos en soms wat haren of veren) en een handjevol kasten met een compleet nest. Maar geen eieren, in ieder geval geen mezeneieren. Wel boomklevereieren (mooi woord :-)), die wel. Boomklevers zijn altijd vroeger dan mezen en trekken zich blijkbaar minder aan van het koude weer. In een nestkast lagen zeven eieren en in twee kasten elk een ei.


Nu is de Hoge Veluwe altijd laat. Andere gebieden waar wij onderzoek doen zijn vaak eerder. Ook dit jaar, zo zijn er in Bennekom en ook in Oosterhout al de eerste eieren. 's Middags sprak ik op het Instituut een collega die onderzoek doet aan koolmezen in de stad. Daar gaat het heel snel. Daar broeden al koolmezen en ze verwacht volgende week de eerste jongen. Dus in de stad loopt het wat betreft de koolmezen twee tot drie weken voor op een bosgebied als de Hoge Veluwe. 


Nu gaat het natuurlijk goedkomen, het mag dan wat langer duren. Het voorjaar gaat voor de koolmezen ook op de Hoge Veluwe echt wel beginnen. Ik ga dat echter niet meer meemaken, vanaf donderdag verkas ik naar een ander (ook zeer fraai) bos. Wat, waar en hoe verklap ik nog niet. Daar ga ik het volgende week over hebben! En ik beloof jullie, dan zijn er eieren!


NIOO

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) doet fundamenteel en strategisch ecologisch onderzoek. Met meer dan 300 onderzoekers en studenten is het NIOO één van de grootste onderzoeksinstituten van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De NIOO-ers bestuderen organismen, populaties, levensgemeenschappen en ecosystemen. Samen onderzoeken ze de volle breedte van planten-, dier- en microbiële ecologie, zowel op het land als in het water. Bezoek de website van NIOO


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Koolmees Alle Beleef de Lente blogs