Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

De veldmuizenstand ziet er goed uit

Johan de Jong, Kerkuilenwerkgroep Nederland | zondag 23 april 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1067x

Het aantal van 7 eieren ligt boven het gemiddelde. De conditie van het vrouwtje moet erg goed zijn!

Gewoonlijk legt het vrouwtje 4 – 7 eieren en bij uitzondering meer dan 10. De legselgrootte kan van jaar tot jaar sterk variëren en is sterk afhankelijk van het aanwezige voedsel. In veldmuisrijke jaren zijn de legsels aanzienlijk groter dan in veldmuisarme jaren. De eieren worden meestal om de 2 of 3 dagen gelegd.

Soms grotere tussenpozen tussen de eieren

Het komt voor dat binnen een legperiode de eieren met grotere tussenpozen worden gelegd. Dat kan oplopen één tot twee weken! Als de eieren zijn uitgekomen zitten er dan jongen in het nest van drie en vier weken oud, terwijl er nog kleine jongen van een paar dagen oud aanwezig zijn. De oorzaak is waarschijnlijk dat het mannetje te weinig prooien aanvoert door o.a. slechte weersomstandigheden tijdens de leg. Vooral tijdens het leggen van eieren is de prooiaanvoer voor het vrouwtje essentieel. Onze uilen doen het geweldig goed met een legsel van 7 eieren! Waarschijnlijk komen er niet meer bij.

 


Kerkuilenwerkgroep Nederland

De stichting Kerkuilenwerkgroep heeft tot doel het ‘beschermen van de kerkuil’ door ‘het geven van voorlichting en educatie, door het plaatsen van nestkasten en het verzamelen en registreren van gegevens’. De stichting is een overkoepelende landelijke organisatie met ongeveer 1.000 vrijwilligers, die werkzaam zijn in 16 regio’s die landelijk ruim 10.000 kerkuilnestkasten beheren en controleren. Dankzij de inspanningen van deze vrijwilligers en de medewerking van boeren en burgers is de broedpopulatie van kerkuilen toegenomen van ongeveer 100 broedparen eind jaren ’70 tot 3.000 nu. Meer weten? Bezoek de website van Kerkuilenwerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs