Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
mini-Hooston Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Even voorstellen

Ronald van Harxen, STONE | zondag 23 april 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1322x

Met veel genoegen laat ik u (de uilenliefhebbers in het bijzonder) in dit blog kennismaken met mini-Hooston, de verkleinde uitgave van Hooston, de mascotte van het International Owl Centre in Houston (MN) in de VS. Gisteren landde hij in Winterswijk en de komende weken gaat hij mee op uilenpad.
Links Hein Bloem en rechts Karla, verkleed als Big Hooston in maart 21016

Mini-Hooston zal Pascal en mij vergezellen tijdens een aantal kastcontroles. Het idee is dat we door middel van foto's en verhalen de donateurs en leden van het International Owl Centre op de hoogte brengen en mee laten genieten van onze onderzoeks- en bescherminsgactiviteiten. Mini-Hooston fungeert daarbij als een soort rondreizende ambassadeur die overal waar hij komt goodwill probeert te kweken voor de uilenzaak.

International Owl Centre

Het International Owl Centre in Houston Minnesota wordt gerund door Karla Bloem en een klein team van toegewijde medewerkers. Karla is de levenspartner van Hein Bloem, mede-oprichter en eerste voorzitter van STONE. Het centrum wil wereldwijd de beschermimg van uilenpopulaties bevorderen door middel van educatie en onderzoek. Een van de vele activiteiten is de jaarlijkse organisatie van het International Festival of Owls in Houston. Pascal en ik waren er in maart 2016 te gast om opgenomen te worden in de World Owl Hall of Fame. We koesteren onze herinneringen aan deze bijzondere week.

Wereldburger

Mini-Hooston is de verkleinde versie van Big Hooston (zie onderste foto), de manshoge mascotte van het centrum en een 'natuurgetrouwe' kopie van een Great Horned Owl, de Amerikaanse oehoe. Het centrum verleent asiel aan enkele van deze bijzondere vogels en doet onderzoek naar hun vocaliteit. Voordat hij op stoep stond in Winterswijk heeft hij een tijdje rondgespookt in de omgeving van Maastricht waar hij met Marjon Savelsberg, Beleef de Lentefan van het eerste uur, op zoek is geweest naar oehoes en haar geholpen heeft met haar geluidenonderzoek. Daarvoor was hij in Afrika, te gast bij Darcy Ogada in Kenya. Na zijn bezoek aan ons zal hij wellicht doorreizen naar Oregon USA waar samen met David Johnson, directeur van het Global Owl Project, diverse familieleden zal bezoeken. 

Zoals gezegd gaat hij eerst een tijdje met ons op pad. Sta er dus niet raar van te kijken als hij af en toe opduikt in een vlog, een berichtje of op een foto naar jonge steenuilen staat te grijzen. 

Vijfde ei?

In de chat wordt inmiddels druk gespeculeerd over de mogelijkeid van een vijfde ei in Winterswijk. Erg vast broeden doet mevrouw nog niet. Gisteravond vertrok ze om 20.39 uur naar buiten om pas om 5:47 uur terug te keren op de eieren. Dat maakt de kansen op een vijfde ei niet kleiner, maar deze dame heeft ons al vaker verrast. Gewoon afwachten is het enige wat erop zit.

Eerste jongen

In het nest bij Gouda waar op 18 maart het eerste ei werd gelegd (zie blog 18 april), zijn op 20 april de eerste 2 jongen uit het ei gekropen (mededeling Guido van Paassen). Wat een enorm verschil met de Winterswijkse uilen!

Prooientellerij

Voorlopig is dit mijn laatste blog. Morgen neemt Pascal het stokje over en daarna is het de beurt aan Joep. Ik ben er weer op 8 mei.

Te beginnen met 30 april zal ik wel elke zondagochtend een blog verzorgen over het aantal prooien dat in Winterswijk binnengebracht is. Die worden namelijk al vanaf 14 april geteld door een klein clubje vasteraden tellers die toegang hebben tot de uurbestanden. Zij kijken met terugwerkende kracht alle beelden af. Een giga-klus, maar zeer de moeite waard. Een eerste tussenstand tot 21 april: 4 ware muizen, 1 woelmuis, 1 muis spec., 8 rupsen, 6 regenwormen, 1 insect, 1 larve en zowaar de eerste meikever (zie ook het clipje) en 5 onduidelijke. Bij elkaar 28 stuks. Ook wat dat betreft is de kop er dus af!


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs