Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Het derde ei

Ronald van Harxen, STONE | donderdag 1 april 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 775x

Het ligt er: het derde ei. Maar wat heeft het geduurd! Behalve een enkele onverwoestbare optimist geloofde niemand er meer in. Het het had er immers dinsdagmorgen al zullen zijn. Nu werd het een volle dag later. 84 uur en 18 minuten om precies te zijn. Een record!

Verpulverd

Gemiddeld genomen zit er maar iets meer dan 54 uur tussen twee eieren. Derde eieren doen er gemiddeld zelfs nog een uur of twee korter over, 52 uur. Nu zeggen gemiddeldes op zich niet zo veel, het gaat ook om de uitersten. Voor een derde ei is dat 44:36 en 59:36 uur. Voor alle eieren geldt dat er nooit meer dan 68 uur en 8 minuten tussen twee eieren heeft gezeten. Dat record is nu verpulverd, met maar liefst 16 uur. Vergelijkbaar het maar met een tijd van onder de tien minuten op de tien kilometer schaatsen (record nu 12 minuten 33 seconden) of anderhalf uur op de marathon (nu iets meer dan twee uur). Het staat nog wel even, verwacht ik.

Dongen

Trouwe kijkers zullen zeggen: maar Dongen dan, in 2018? Daar zat maar liefst meer dan 120 uur tussen het eerste en tweede ei. Dat klopt, maar we hadden toen stellig de indruk dat er eigenlijk een ei tussen had zullen zitten. Aan het persen te zien leek het dat er een ei uit moest. Maar het kwam niet. Ze kon letterlijk haar ei niet kwijt. Dat er iets vreemds aan de hand was, bleek ook later toen geen van de eieren uitkwam. Ook van het vervolglegsel kwamen de eieren niet uit. Uit beide legsels werd zelfs een ei opgegeten door het vrouwtjes. Dat legsel tellen we dus niet mee.

Oorzaak

Naar de oorzaak van de lange duur is het gissen. Uit de literatuur is bekend dat er af en toe broedpauzes voorkomen. Meestal worden die dan gekoppeld aan verstoring. Het vrouwtje houdt het ei gewoon even vast; of in, zo u wilt. Daar lijkt hier geen sprake van. Alles zag er normaal uit, het had er dan ook gewoon dinsdagochtend zullen zijn.

Vierde ei?

Of er nog een vierde ei komt? Ik waag me niet aan een voorspelling. Net zo goed als het in de winter kan vriezen en kan dooien, kan er nu wel een komen of niet. Afgelopen nacht is ze een aantal keren lange tijd van de eieren af geweest. Vast broeden lijkt ze dus nog niet te doen. Meestal is dat een signaal dat er nog een ei komt. Dit vrouwtje schept er echter plezier in alles anders te doen dan in de boekjes staat. Dat zal nu ook wel zo zijn. Of niet.


Over records gesproken: Het wereldrecord eieren leggen is gewonnen door een kip die zeven eieren op één dag kon leggen. De meeste eieren in een jaar werden gelegd door een kip die 371 eieren gaf in 364 dagen (bron: kidsweek).


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs