Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Stamgasten

Roos Tol | zondag 17 mei 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 941x

Wat is de overeenkomst tussen specht, boomkruiper en boomklever? Daar zijn we snel over uit: alle drie beklimmen bomen voor het zoeken naar eten en nestelen daar vaak ook. Daarmee houdt het een beetje op; er zijn meer verschillen dan overeenkomsten tussen hen.

En dat is niet alleen dat de specht een hoofdrol heeft gekregen in een al sinds 1940 succesvolle cartoonserie - en een ster heeft op de Hollywood Walk of Fame!

Wat voor soort specht ís die Woody Woodpecker eigenlijk? Hij is blauw met een witte borst en heeft een rode kuif. De beste match die ik kan maken is een groene specht getekend door een kleurenblinde met een apart soort kleurenblind palet, en dan van een specht die zojuist in gevecht is geweest met een bladblazer. Soort van terror-specht, zeg maar.

Kruipen of kleven

De boomkruiper “kruipt” alleen omhóóg, in een spiraal rondom de boomstam, en fladdert daarna naar beneden een andere boom in voor een volgende klim omhoog. Hij is een zangvogel uit de familie “Echte boomkruipers” (Certhiidae). Hij kruipt niet echt; met zijn korte pootjes hipt hij omhoog, waarbij de staart als steun wordt gebruikt. De boomkruiper nestelt achter schors van bomen (!) of in spleten. Het is een bescheiden insectenetertje in bossen, parken en tuinen.

De boomklever gaat zowel omhoog als omlaag langs de boomstam. Hij is een zangvogel uit de orde der, jawel, Boomklevers (Sittidae). Zijn voorkeur gaat uit naar oud loofbos. Eet insecten, zaden en noten en gebruikt zijn tong als een troffel om de ingang van het nesthol – vaak een oud spechtennest – op maat te metselen met klei, leem en modder. Naast de bescheidenheid van het boomkruipertje is hij een flamboyante aanwezigheid met zijn blauw/oranje en dan die aantrekkelijke zwarte streep.

Hardhoofdig type?

Echt woest aantrekkelijk wordt het met de GBS, de Grote bonte specht (Dendrocopos major uit de familie der…Spechten).
8000 tot 12000 keer ramt ie met de kop tegen een boomstam, alleen al om te laten weten dat hij er is. Nest uithakken: met 25 km per uur! En geen hersenschuddingen of hoofdpijn. De specht heeft minder hersenvocht, waardoor het brein niet zo rammelt in de schedel. Hij heeft een airbag, een schokdemper en een verdikte schedel. Dat wist u vast allemaal al. En van de tong?
De GBS heeft een tong van wel 10 centimeter lang! Deze is kleverig en/of bevat weerhaakjes, waarmee hij insecten uit boomspleten haalt als met een harpoen.
Deze ultra lange tong wordt niet opgerold in de bek bewaard, maar op bijzondere wijze opgeslagen langs zijn schedel om zijn hersenen heen.

We blijven doorgaan!

Zo zien we opnieuw dat elke bad- en stamgast zijn eigenheden heeft. Zoveel te leren, zoveel te ontdekken! Mede dankzij onze trouwe kijkers met al hun kennis, tips en vragen. Super toch!


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Vijver Alle Beleef de Lente blogs