Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Het kan verkeren

Ronald van Harxen, STONE | donderdag 7 mei 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 808x

Zo zijn de kauwen niet aan te slepen en een paar dagen later lijken ze uitgestorven. Terwijl iedereen verwachtte dat een nieuw paartje wel niet lang zou wachten met het eerste ei, besloten de kauwen eensgezind er niet aan te beginnen. Net alsof er ergens een onzichtbaar bordje hangt: pas op marter!

Gissen

Niet dat ze kast helemaal niet meer bezoeken, maar van serieuze interesse lijkt vooralsnog geen sprake. Naar de reden waarom ze het af laten weten is het gissen. Ik kan me niet voorstellen dat ze allemaal onderdak hebben gevonden, daarvoor zijn er te veel kauwen en te weinig geschikte holen. Opvallend is ook dat de voormalige bosuilenkast die een eindje verderop tegen een eik gespijkerd is, ook leeg staat. Of er dit jaar wel een broedpoging is ondernomen, is mij onbekend. Toen ik er 2 weken geleden voor het eerst kwam was hij al leeg. Vorig jaar is het nest hier mislukt. Toen de jongen halfwas waren, zijn ze uit de kast gehaald door een bosuil of de lokale steenmarter. 

Pas op voor de marter!

Kauwen staan erom bekend dat ze veel informatie uitwisselen, zoals trouwens veel in kolonie broedende vogels. Vaak gaat dat over plekken waar wat te eten valt, maar waarschijnlijk waarschuwen ze elkaar ook voor gevaarlijke situaties. Ooit zag ik een documentaire over kraaien die elkaar waarschuwden voor jagers. Zelfs nestjongen die de jager nog nooit gezien hadden, waren alert. Zou het kunnen dat ze elkaar op de hoogte hebben gebracht van de brute moord op 25 april? We zullen het nooit weten, maar opvallend blijft het wel.

Kerkuilen?

Interessant is dat de kast nu al twee nachten achtereen door een kerkuil bezocht is. Afgelopen nacht ging er zelfs een de kast in. Lijkt redelijk laat voor een broedpoging - de meeste kerkuilen hebben immers al eieren - maar onmogelijk is het niet. Je hebt nu eenmaal vroege en late, net als bij appels en pruimen. We gaan het zien. Als ze er de komende nacht weer zijn, overweeg ik de kast wat op te schonen en in ieder geval het tussenschotje eruit te halen. Kerkuilen zijn een stuk groter dan kauwen en wat meer ruimte is zeker wenselijk mochten ze serieuze plannen hebben. Maar misschien zijn het ook toevallige passanten, op zoek naar een plek voor volgend jaar. Of slimmeriken die alle pas gemaaide graslanden in de buurt afstropen. Hoe dan ook: het doek is nog niet gevallen!


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kauw Alle Beleef de Lente blogs