Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Goed terechtgekomen

Pascal Stroeken, STONE | dinsdag 5 mei 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 801x

“Wij (en de uilen, natuurlijk) kunnen terugkijken op een zeer succesvol broedseizoen, het beste in ruim 30 jaar onderzoek! Er zijn veel jongen groot geworden, in een prima conditie. We verwachten de komende jaren dan ook veel van deze Generatie '19 terug te zien als broedvogel! …

… Wie weet, treffen we volgend jaar ook één van de webcamjongen aan met een eigen gezin. Het tweetal geniet een gedegen opvoeding, zo te zien, en zullen ongetwijfeld straks zelf ook goede ouders zijn!”

Soms is het heel aardig om eigen blogs nog eens terug te lezen. Bovenstaande passage is uit mijn blog van 5 juli 2019. Nóg leuker is het, als verwachtingen uitkomen! Generatie ’19 (steenuilenjongen geboren in 2019) voldoet geheel aan onze verwachtingen.

 

Opgegroeid in weelde

Ter herinnering: 2019 was zowel in de Achterhoek als landelijk een buitengewoon goed broedseizoen voor steenuilen. Grote gezinnen, veel uitgevlogen jongen en de steenuilenjeugd in 2019 was bovendien goed doorvoed. Het uitvlieggewicht, als maat voor de conditie, lag niet eerder zo hoog.

Opgegroeid in weelde, met een overdaad aan muizen, was de lichting 2019 klaar voor de grote wereld. Ook na het uitvliegen zat het ze mee. In het najaar en (een deel van) de winter bleven de muizen volop verkrijgbaar. De eerstejaars steenuilen konden zo tijdens hun risicovolle omzwervingen door onbekend terrein, op zoek naar een eigen territorium, onderweg een muisje meepikken. En niet te vergeten, bar winterweer met een verhoogde kans op sterfte bleef uit. Alle seinen stonden op groen voor een goede overleving van de vitale Generatie ’19.

 

Beroemde Generatie ’19-dochter 3.849.502

In het blog van 30 april kon u al lezen dat we afgelopen donderdag op bezoek waren bij de beroemdste dochter van Generatie ’19, die zich niet ver van haar ouderlijke nestkast heeft gesetteld. Het voormalige kindsterretje uit BdL-seizoen 2019 is uitgegroeid tot een prachtige volwassen uilenvrouw. Zij heeft een mooie kerel aan de haak geslagen en een eigen gezin gesticht. (Leuk weetje: de bewoners waar ‘dochter’ op het erf broedt zijn fervente BdL-kijkers!).

 

Andere generatiegenoten

‘Onze’ dochter is zeker niet de enige uit 2019 die goed is terechtgekomen. Op onze eerste veldronde, vorige week, troffen we tot nu toe al 8 vrouwen aan die wijzelf in 2019 als nestjong ringden. Ook hebben we een man uit 2019 teruggevangen. Tel daarbij op dat we ook nog eens 3 vrouwen van Generatie ’19 in onze nestkasten aantroffen die buiten ons onderzoeksgebied, door collega-ringers, waren geringd. Komende veldrondes verwachten we nog meer 2019-ers aan te treffen.

Van deze 11 Generatie ’19-vrouwen troffen we 4 aan in een bestaand territorium, waar ze meestal zijn ingetrokken bij de man (weduwnaar) die daar al gevestigd was. De andere 7 vrouwen hebben zich, samen met hun man, gevestigd in een vacant territorium met leegstaande nestkast. In een aantal gevallen ging het om een territorium waar voorgaande jaren niet was gebroed, maar er zijn ook stellen die een compleet nieuw territorium hebben gesticht.

Een goed voorbeeld hiervan is de webcamdochter, die met haar man een nieuwbouwkast heeft betrokken die in 2019 is geplaatst. Dit illustreert heel aardig dat het plaatsen van nestkasten op geschikte locaties de populatie kansen biedt om uit te breiden. De Generatie ’19 heeft dankbaar gebruik gemaakt van de toename van de woningvoorraad!

 

En, Generatie ’20?

Of de (aanstaande) Generatie ’20 – de meeste zitten nog in het ei – een goede start maakt, zullen de komende weken ons leren. Over het algemeen horen we positieve verhalen over veel muizen op en rond de erven. Gelukkig weet ook op het BdL-erf de dappere vader nu muizen te vinden én te vangen, en krijgt ook de beroemde drieling van Generatie ’20 de smaak van muizen te pakken.

 

Foto in header: screenshot uit het interview met BdL-dochter 3.849.502 tijdens het ringen, 25 mei 2019.


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs