Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Sluwe vijanden

Sienna Obdeijn | woensdag 29 april 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 883x

Afgelopen dagen was mevrouw Merel druk in de weer met het herstellen van het nest. Vele takjes en plukjes droog gras werden aangevoerd en netjes geschikt in het nest. Haar uitgevlogen kroost had blijkbaar de tent een beetje afgebroken. Op het moment is het weer erg rustig op het nest.
Foto: Jelle de Jong

In de vorige blog vertelde Christ uitgebreid over eten en gegeten worden, een soms bittere werkelijkheid van moeder natuur. Echter is dat niet de enige vijand die het dierenrijk trotseert. Een bekende vijand van de merel is namelijk ook het Usutu-virus. Dit is een virus waar vogels ziek van kunnen worden. Dit zou je een sluwe vijand kunnen noemen, de vogels kunnen er namelijk niet makkelijk voor vluchten.

Verspreiding

Het virus kent zijn oorsprong in Afrika en wordt overgedragen door steekmuggen. In 2001 dook het virus op in Oostenrijk, waar het waarschijnlijk door trekvogels uit Afrika is overgebracht. Sindsdien verspreidt het virus zich over Europa.  

Usutu in Nederland 

In 2017 is ook in Nederland het Usutu-virus gemeld. Er lijkt een afname van de merelpopulatie in stedelijk gebied plaats te vinden, mogelijk kan dit gelinkt worden aan het Usutu-virus. Enkele symptomen van het virus zijn sloomheid, naar adem happen, niet meer drinken en spierzwakte. Veel van deze vogels gaan binnen een paar dagen dood. Er is niet bekend of er ook vogels weer beter worden. Wel zijn er geringde besmette vogels op een later moment levend en op het oog gezond terug gevangen. Bij deze vogels is niet bekend of zij ziek zijn geworden van het virus, of dat zij een goede weerstand hadden en daardoor niet ziek werden.  

Onderzoek 

Helaas is er nog veel onbekend over de verspreiding van het virus. Gelukkig worden er vele onderzoeken gedaan. Om te helpen bij het onderzoek naar dit virus kan je een melding doen van dode vogels bij het Dutch Wildlife Health Center of Sovon. Daarnaast kan je ook meehelpen met het onderzoek door de levende vogels te tellen, zoals bijvoorbeeld bij de jaarlijkse tuinvogeltelling of de jaarrond tuintelling. Op deze manier kunnen we met z'n allen het verloop van de populatie in kaart brengen.  

 

Bronnen: Vogelbescherming Nederland en Sovon
 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Merel Alle Beleef de Lente blogs