Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE
Ronald van Harxen, STONE | zondag 5 april 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 791x
Met een paar warme dagen voor de boeg zou het me niet verbazen als we in de loop van de week dat eerste ei gaan zien. Gepaard is er al, dus ze zijn in de mood. Ook het nest lijkt redelijk klaar, op wat interieuraankleding na. Of de vrije kamer nog verhuurd gaat worden, valt te bezien. De bos takken voor de deur nodigt niet echt uit. Vanochtend kwam er spreeuw even buurten. Hij zou er gemakkelijk bij kunnen. Maar of ze dat durven, en de kauwen dat gedogen?
Ik heb het bouwen een aantal keren gadegeslagen. Het blijft een fascinerend gezicht hoe ze keer op keer proberen veel te lange takken naar binnen te wurmen. Steevast blijft de tak voor de opening steken en duurt het een hele tijd voor het eindelijk lukt. Soms lukt het ook niet en wordt het bouwmateriaal op de tak gelegd om daar vervolgens vergeten te worden. Soms echter wordt zo'n takje later alsnog opgepakt voor een nieuwe poging. Wat je dan helaas niet weet is of het dezelfde kauw is. Regelmatig wordt een tak ook weer mee naar buiten genomen. Te lang, te kort, te dun, te dik, wie zal het zeggen?
Ik heb proberen te ontdekken of er een soort van leereffect te ontdekken viel. Of ze gaandeweg in de smiezen kregen dat het veel handiger is om zo'n takje meer bij een van de uiteinden vast te pakken en er dan mee naar binnen te gaan. Af en toe zag ik wel dat een van de twee het wat slimmer aanpakte. Maar of het steeds dezelfde was? En of er een opbouw in zat? Mooi afstudeerproject voor een student biologie: leren kauwen geleidelijk aan beter te bouwen of het blijven ze hun hele leven klungelaars?
Wat je je ook afvraagt is of er een soort van plan achter zit. Helemaal trial and error kan het toch niet zijn lijkt me. Ergens in hun achterhoofd moeten ze toch een soort van bouwtekening hebben. Al waren het maar wat pennekrabbels op de achterkant van een bierviltje. Ach, konden we maar eens 'lezen' wat er in zwarte koppies omgaat, kijken wat er achter die quasi intelligente, blauwe kraaloogjes schuilgaat.
Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..