Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Albert Fopma
Kerkuilenwerkgroep Nederland
Albert Fopma, Kerkuilenwerkgroep Nederland | zondag 14 mei 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1073x
Onderzoek in Friesland heeft laten zien dat in gebieden waar weinig geschikte muizenveldjes zijn, de Kerkuil wel 12 kilometer vliegt. In deze gebieden zie je vaak ook dat de broedsels op grotere afstand van elkaar liggen. Er is niet genoeg voer voor meerdere broedsels bij elkaar.
Bij het onderzoek in Friesland had men de uilen voorzien van een zender zodat men precies kon zien waar er gejaagd werd. Deze gegevens werden daarna allemaal in kaart gebracht.
Het ideale leefgebied van de kerkuil is een half open cultuurlandschap met allerlei kleinschalige elementen. De kerkuil is een specifieke jager van het open veld en komt het meest voor waar gras- en bouwland worden begrensd door kruidenrijke akkerranden, houtwallen, heggen of bosjes.
Maar ook ruig begroeide, slecht onderhouden graslandgebieden, grasstroken en wegbermen worden als jachtterrein benut. De grootte van het jachtgebied wordt hoofdzakelijk bepaald door het voedselaanbod en varieert van 60-1200 ha per broedpaar.
Bij minder gunstige omstandigheden - wanneer de uilen alleen kunnen jagen in graslandranden, bermen en randen van dorpen en industrieterreinen - is bij een ruige grazige strook van ongeveer twee meter breed een lengte van 15-25 km nodig.
Het wordt weer tijd voor een nieuw kuiken. Op moederdag zullen nog niet alle kuikens uit het ei zijn, maar vanaf mid volgende week kunnen we alle jongen zien groeien.
De stichting Kerkuilenwerkgroep heeft tot doel het ‘beschermen van de kerkuil’ door ‘het geven van voorlichting en educatie, door het plaatsen van nestkasten en het verzamelen en registreren van gegevens’. De stichting is een overkoepelende landelijke organisatie met ongeveer 1.000 vrijwilligers, die werkzaam zijn in 16 regio’s die landelijk ruim 10.000 kerkuilnestkasten beheren en controleren. Dankzij de inspanningen van deze vrijwilligers en de medewerking van boeren en burgers is de broedpopulatie van kerkuilen toegenomen van ongeveer 100 broedparen eind jaren ’70 tot 3.000 nu. Meer weten? Bezoek de website van Kerkuilenwerkgroep Nederland
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..