Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Valkachtigen en Arendachtigen

Margot de Kam | woensdag 25 maart 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1237x

Valken behoren tot een andere orde dan de arendachtige roofvogels. Valken worden ook wel stootvogels en arendachtigen grijpvogels genoemd.
Stamboom Hackett et al. Wikipedia, Falconiformes

Stamboom

In de evolutie stammen alle vogels van de dinosauriers af. Maar de roofvogels splitsen zich daarna in verschillende takken af, zie bovenstaande afbeelding.

Valken staan dichterbij de zangvogels, het is een zogenaamde zustergroep, de papegaaiachtigen staan daartussen. Andere dagroofvogels zoals haviken, sperwers, buizerds en andere arendachtigen zijn op een heel andere tak van de stamboom afgesplitst.

 


Stoten of grijpen

We zien dit verschil heel goed aan de poten en klauwen. De klauwen van arendachtigen zijn nog scherper. Arendachtigen grijpen en doden hun prooi met de klauwen en spiezende nagels. Valken stoten met hoge snelheid met de bal van de klauw. De nagels worden gebruikt om de prooi goed vast te houden.

 


Valkentand

De valk doodt zijn prooi niet met de klauwen, maar met de snavel. Zodra de prooi in de klauwen is gegrepen, bijt de valk de hals af. De valkensnavel heeft een inkeping die de valkentand wordt genoemd. Op de tekening onderaan, gemaakt door Ciryon, is dat goed te zien.

 


Uitkomst eieren

Een ander verschil is het laten uitkomen van de eieren. De valk wacht met broeden tot het één na laatste ei is gelegd. Dit zorgt ervoor dat ze ongeveer gelijk, of binnen enkele dagdelen na elkaar, uitkomen en er weinig leeftijdsverschil tussen de jongen is.

Arendachtigen beginnen direct met broeden. Het leeftijdsverschil tussen de jongen kan daardoor groot zijn. De jongen die ouder en sterker zijn hebben voordeel, vaak ten koste van hun jongere broer of zus.

 


Gedrag

Jonge arendachtigen uit 1 nest zijn concurrenten, de sterkste overleeft. Jonge valkachtigen zijn onderling socialer. We zien jonge slechtvalkkuikens vaak netjes op een rij wachten tot ze gevoerd worden. De valkenouders letten ook heel goed op dat elk jong zijn deel krijgt.

 


Ogen

Nog een duidelijk verschil is de kleur van de ogen. Valkenogen zijn altijd heel donkerbruin al vanaf de geboorte. Ogen van andere roofvogels zijn geel tot oranje. De kleur kan bij arendachtigen verschillen per leeftijd. Sommigen hebben als jong donkere ogen die lichter worden bij het volwassen worden. Alle roofvogels zien bijzonder goed, daarover later meer.

 

 

 

tekening door Ciryon, let op de inkeping in de snavel, de valkentand

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs