Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Gevleugelde neushoorns?

Pieter van den Assem | donderdag 26 september 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 949x

Het is en blijft prachtig om te zien hoe de jonkies door de kast stuiteren en daarbij enthousiast hun kop heen en weer bewegen om geluid te lokaliseren. Elke ochtend als ik kijk blijft het me verbazen hoe snel ze groeien en daarbij nieuwe dingen leren, terwijl ze weken geleden nog in het ei zaten!
Op het snaveltje is goed een wit tandje te zien (Foto : Lindsay Wildlife Experience)

Het doorbreken van de harde kalkschalen

Misschien heeft u wel eens gedacht, hoe? Hoe komt een ontzettend klein, timide kuiken door de stevige eierschalen? Zelfs hier zijn vogels op aangepast, kuikens ontwikkelen in het ei een scherp puntje op hun snavel, vergelijkbaar met een neushoorn. Nu is dat wel erg overdreven om het met een neushoorn te vergelijken, maar met behulp van dat ene tandje op de snavel kunnen ze het ei doorboren en uitbreken. Dit geeft maar weer aan hoe verfijnd heel de cyclus is, alles is door evolutie tot in de puntjes uitgewerkt om zo de overlevingskans te vergroten van elk dier wat hier op aarde rondloopt.

De kerkuiltjes zijn niet de enige die op aarde komen met een hoorntje op hun neus, bijna elk dier dat eieren legt wordt als embryo bewapend met een eitandje, zoals slangen, schilpadden en vogels. Misschien is dit wat aan de late kant om dit allemaal te vertellen, maar toevallig las ik het ergens en kon het niet laten om er niet voor jullie over te schrijven in dit blog.

Bloedveren

Op sommige moment is goed te zien dat de grote kuikens al flink bezig zijn met ouder worden, de handpennen beginnen te groeien en langzaam maar zeker verruilen ze hun warme bontjas tot een volwaardig verenkleed. De veren groeien door de schacht tot een veer, in deze schacht lopen rond die periode veel bloedvaten, mensen noemen dat proces ook wel ‘bloedveer’, het kan voorkomen dat deze schachten breken om een of andere redenen, dit kan catastrofale gevolgen hebben voor het kuiken, maar gelukkig hebben deze schachten een sterke constructie en breken ze bijna nooit.

Nu de veren beginnen te groeien en als ‘’paddestoelen uit de grond schieten’’, gaat het erg snel. Voor je het weet hebben ze alweer de welbekende prachtige hartvormige gezichtssluier waar iedereen zo van houdt!

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs