Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Home sweet home

Ronald van Harxen, STONE | zondag 7 juli 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 964x

Weet u het nog? Op 30 april om iets over 5 in de middag, kroop het eerste jong uit het ei, even later gevolgd door nummer 2. Donzige pingpongballetjes, een gram of 10 zwaar. 68 dagen zijn ze nu en echter pubers. De broederliefde wordt menigmaal op de proef gesteld, zeker als er eten in het spel is.

Puberstreken

Het is echt opvallend hoe beide nog steeds terugkeren naar de nestkast: om te rusten, om prooi aan te nemen, om te schuilen voor gevaar of gewoon zomaar. Het levert prachtige beelden op van hoe ze zich als rasechte pubers gedragen: hoe de een de ander een muis probeert te ontfutselen, hoe een opdringerige holenduif verjaagd wordt, hoe ze een muis demonteren, hoe ze met elkaar stoeien en hoe de een de ander van een muis berooft. Spannend en komisch om te zien. Het levert ons bovendien veel informatie opleveren over het gedrag in een periode waarover we waar weinig weten. Helemaal omdat ook de leegstaande kauwenkast deel uitmaakt van het strijdtoneel.

Kikker isse mij!

Beide jongen zijn ook daar veel samen. Kostelijk om te zien hoe ze daarbij op elkaar reageren. Bijvoorbeeld zoals vanmorgen. Om iets voor half zes landen ze kort na elkaar op de tak voor de kauwenkast. Na een tijdje vol verwondering naar het luchtledige te hebben gestaard, schiet rechtspoot de nestkast in. Het lijkt erop of hem plotseling iets te binnen schiet. Linkspoot bedenkt zich geen seconde en gaat erachteraan. Je kunt immers nooit weten. Achter in de kast heeft rechtspoot een kikker liggen die hij daar levend en wel om 4:32 uur zelf heeft neergelegd. Hij wenst hem niet echt te delen, maar als hij ermee naar buiten wil vertrekken weet hij zijn weg geblokkeerd door de familie kauw, 3 kauw sterk. Pas als die een kwartiertje later vertrokken zijn, schiet hij er pijlsnel vandoor om direct weer voor de camera bij zijn eigen kast te verschijnen met de kikker in zijn poot (niet goed te zien). Laterwordt de kikker met smaak verorbert.

Muissie ook!

Linkspoot blijft alleen in de kast achter en besluit een dutje te gaan doen. Om 7:52 schrikt hij wakker en zonder zichtbare aanleiding verlaat direct hij zijn zitbalkje om vervolgens een poosje zijn favoriete bezigheid weer op te pakken: in de opening van de kast zitten en naar boven staren. Als even later de kauwen ten tonele verschijnen, schiet hij weer de kast in. Om iets half negen ruimen die even het veld. Linkspoot maakt van de gelegenheid gebruik en verlaat de kast om direct door te vliegen naar zijn eigen home sweet home. Nog geen seconde nadat hij naar binnen geglipt is, schiet rechtspoot – die blijkbaar buiten het zicht van de camera in de boom zat – er achteraan. Hij lijkt zich te herinneren dat er binnen nog een bosmuis van hem ligt en zijn broertje vertrouwt hij nog voor geen 10 centimeter. Snel grist hij de muis weg en werkt vervolgens zijn broer uit de kast. "De enige plek waar de muis veilig is, is mijn maag", hoor je hem denken en even later verdwijnt het laatste stukje muis naar binnen. Het staartje zwiept nog even vrolijk heen en weer,

Ze vertrouwen elkaar geen meter met eten in de buurt, dat is ondertussen wel duidelijk. Zo houden ze elkaar én ons bezig. Wat mij betreft mag het nog even duren voor het 1 augustus wordt!

Van bovenstaande geschiedenis valt ook te genieten in een tweetal clipjes. De ongelukkige kikker speelt de hoofdrol in Woningruil van clipmaker Ed (bij de kauw) en de onfortuinlijke bosmuis in Van kast naar kast van clipmaker Geert (bij de steenuil). Warm aanbevolen!


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs