Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Lelijk in de luier knap in de sluier

Ben Mombarg, Kerkuilenwerkgroep Nederland | zaterdag 15 juni 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1048x

De ontwikkeling van de jonge kerkuilen van Beleef de Lente zet gestaag door. Het dons achter op de kop verdwijnt en hun slagpennen ontwikkelen zich verder. Hun gezichtssluier is intussen volledig uitgekleurd en naar de vorm gerond.
Foto André Eijkenaar

Mooie veren maken mooie vogels

Wie netjes gekleed gaat, maakt een betere indruk! Vogels besteden veel aandacht aan hun voorkomen. Uiteraard niet alleen om er knap uit te zien voor een (potentiële) partner. Een goed onderhouden verenpak is een levensnoodzaak: om te kunnen vliegen (jagen en vluchten) en tegen weersinvloeden.

Gekamde veren

Meer soorten hebben het: een soms bijna onzichtbare karteling langs de onderkant van de nagel. De kerkuil heeft ook. In het latijn heet het de pectinatus-nagel. Dat betekent dat iets op de tanden van een kam lijkt. En zo werkt het ook: met de pectinatus-nagel onderhouden de vogels het verenkleed en kunnen ze parasieten zoals teken makkelijk uit hun veren krabben.

Oefenen met vliegen

Aan het begin van de achtste week vinden gaan de jongen meestal oefenen met vliegen. Dat doen ze op het nest en in de naaste omgeving. Het eerste kuiken is vandaag zeven weken oud. En inderdaad, de oefeningen zijn voor de camera te zien.

Tegen het einde van de negende week is het gebruikelijk dat een jonge kerkuil al redelijk goed vliegt en voor kortere perioden naar buiten gaat. Dat gaan we volgende week hopelijk meemaken.

Uit betrouwbare bron…

Op dit moment wordt er gekeken of de camera verplaatst kan worden naar het gat achter in de kast, zodat er beter zicht is op de jonge kerkuilen. Uiteraard gaat het belang van de kerkuilen voor het belang van de kijkers. We wachten het eenvoudig af.

De jonge kerkuilen gaan ook geringd worden. Aan de hand van teruggevonden ringen houden we een vinger aan de pols als het gaat om de kerkuilenstand in Nederland. De kerkuil was zo’n 50 jaar geleden bijna uit Nederland verdwenen.

Wanneer het ringen plaatsvindt is nog niet bekend. Zodra we meer informatie hebben, wordt dit uiteraard gedeeld.


Kerkuilenwerkgroep Nederland

De stichting Kerkuilenwerkgroep heeft tot doel het ‘beschermen van de kerkuil’ door ‘het geven van voorlichting en educatie, door het plaatsen van nestkasten en het verzamelen en registreren van gegevens’. De stichting is een overkoepelende landelijke organisatie met ongeveer 1.000 vrijwilligers, die werkzaam zijn in 16 regio’s die landelijk ruim 10.000 kerkuilnestkasten beheren en controleren. Dankzij de inspanningen van deze vrijwilligers en de medewerking van boeren en burgers is de broedpopulatie van kerkuilen toegenomen van ongeveer 100 broedparen eind jaren ’70 tot 3.000 nu. Meer weten? Bezoek de website van Kerkuilenwerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs