Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Buurtroddels

Ronald van Harxen, STONE | zondag 16 juni 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1015x

We schreven het al eerder: ons broedpaar wordt aan alle kanten omgeven door buren. Inmiddels hebben ze allemaal jongen en is het aardig eens de balans op te maken: wie doet het moet wie en hoeveel koters zijn er op de wereld gezet. Tijd voor de buurtroddel dus.

Nieuwe buren

De meest dichtstbijzijnde woning - het oudershuis van onze vrouw - is na een jaar leegstand betrokken door nieuwe buren. Het was wel een latertje. Op 10 mei - ons camera-duo was al 10 dagen oud - zaten de nieuwe buurvrouw en - man samen in de kast met 1 koud ei. Nog maar pas gelegd zo leek het. Bij ons bezoek op 24 mei telden we 4 eieren en vrijdag troffen we 3 jongen van een dag of 5. Het leeftijdsverschil ons camera-duo bedraagt meer dan 40 dagen. Een opvallend groot verschil. Buurman bleek afkomstig uit Huppel, 2,5 kilometer verderop en aldaar op 21 mei 2016 geringd. Herkomst en leeftijd van de buurvrouw weten we niet, ze was ongeringd. Ik vermoed dat beide het eerst op een andere plek geprobeerd hebben en toen dat op de een of andere manier misging, de leegstaande kast betrokken. In het voorjaar had ik daar nooit terugroepende uilen namelijk.

Verhuisd

Buurvrouw 3.826.596 is verhuisd. Vorig jaar broedde ze in de steenuilentoren. Toen we in februari de nestkast in de toren controleerden, troffen we geen steenuilen maar wel het aangevreten lijk van een kauw en marteruitwerpselen. We vreesden voor het leven van de uilen, maar tot onze verrassing troffen we vrouw in een leegstaande kast 250 meter zuidelijk. Of ze haar man meegenomen heeft weten we helaas niet. Op 2 mei had ze 5 eieren en op 31 mei ringden we 4 jongen. Gisteren zaten er 3 nog in de kast. De vierde was al gevlogen. Ook dit paartje was er vroeg bij. Teruggerekend moet het eerste ei op 5 april gelegd zijn. Het is een prachtige plek in de tuin van een woonhuis. Vanuit de woonkamer kunnen de bewoners de uilen in de gaten houden. Elke ochtend zien ze er wel een het gazon afstropen op zoek naar wormen en andere eetbare zaken. Om jaloers op te worden. Mooi voorbeeld trouwens ook van hoe trouw steenuilen zijn aan de buurt waarin ze wonen. 

In de buurt gebleven

375 meter naar het noordwesten treffen we volgende buren. De plek is al jaren bezet. Eerst hing de kast in een rode beuk maar een paar jaar geleden hebben we hem verhuisd naar de schuur. Een nieuwe vrouw dit jaar, geringd op 24 mei.

Haar man is afkomstig van de steenuilentoren en daar op 25 mei 2018 als nestjong geringd. We troffen hem op 23 februari. Opnieuw een jong dat er voor koos geen verre reis te ondernemen, maar zich in de buurt te vestigen. Zijn ouderlijk huis is slechts 650 meter verderop. Op 26 april broedde het vrouwtje op 3 eieren en 8 juni ringden we 2 jongen van 15 dagen oud. Het derde ei was niet uitgekomen. Teruggerekend moet ze haar eerste ei kort voor ons eerste bezoek op 26 april gelegd hebben. Geen heel vroege dus.

Blij met nieuwe woning

Het vierde en laatste buurtpaar waar we iets vanaf weten heeft dit jaar een nieuwe kast gekregen. De oude hing in een dichte perenboom zonder uitloop een tak en zonder marterbescherming. Vorig jaar waren de geringde jongen plotsklaps weg. Op een leeftijd dat ze nog te klein waren om zich buiten de kast te redden. We vermoedden predatie. In het najaar hebben we daarom een steenmarterveilige kast geplaatst op een horizontale tak van een dikke eik een paar meter verderop. Op 26 april troffen we vrouw thuis aan. Het ringnummer verried dat ze de verhuizing had geaccepteerd. Vorig jaar broedde ze in de kast in de perenboom. We ringden haar daar toen op 27 april. Op een dag na een jaar later dus in de nieuwe kast, broedend op 4 eieren. Op 17 mei bleken die alle 4 uitgekomen en op 1 juni ringden we 4 jongen van 20 dagen oud. Eerst ei moet rond 12 april zijn gelegd.

Nog meer buren?

We vermoeden dat er het buurtje nog 2 broedparen zitten. Op de betrokken erven hangen geen kasten, maar wel hoorde ik er in maart meerdere keren een roepende steenuil. Zodra we wat ruimer in de tijd zitten, gaan we er langs om eens te horen wat de erfbewoners ervan weten. 

Wie er ook in de buurt woont, is de familie steenmarter. Alle buren hebben weleens bezoek hem of haar gehad. Waar ik benieuwd naar ben is of het steeds hetzelfde exemplaar is en waar hij of zij zijn of haar onderkomen heeft. Alle steenuilen hebben inmiddels een anti-marterkast tot hun beschikking, dus tot nestpredatie zal het niet gemakkelijk meer komen. Maar oppassen blijft het. Dat houdt ze lekker scherp!

Buurtbarbecue

Op de 5 bekende plekken (incl. de camerakast) zijn dit jaar dus 15 jongen groot geworden, uit 19 eieren; een eisucces van 78,9%. Een voortreffelijk resultaat. Er zijn buurten die stukken slechter presteren. De jaarlijkse buurtbarbecue gaat dan ook door: vrijdag 21 juni, vanaf zonsdondergang tot aan het ochtendgloren. Iedereen is welkom, maar u dient zelf voor de nodige muizen en andere hapjes te zorgen. Gelieve geen meikevers mee te brengen! 

 


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs