Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Resto Papa

Ronald van Harxen, STONE | zondag 2 juni 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 985x

Het mag dan Hotel Mama zijn zoals Anjo in haar leuke blog van gisteren schrijft, maar dan gaat het wel vooral om het slaapgedeelte. Het eten - de keuken - is toch echt wel het domein van haar eega. Resto Papa is dan ook een minstens zo passende benaming. Ook al lijkt het nu meer op een afhaalloket.
aantal meikevers in 2015, 2016, 2018 en 2019

Hulde voor Pa

Hoewel ma steenuil de voorbije weken ook een forse duit in het zakje heeft gedaan, is het toch vooral pa die dagelijks zorgt voor de verse aanvoer. Van de 2.542 prooien die er sinds de start van de eileg zijn aangevoerd, komen er 1.547 voor zijn rekening, bijna 61 procent. In werkelijkheid zal zijn aandeel nog wat hoger zijn omdat een fors deel van de prooien die zij triomfantelijk de kast binnenbrengt – “kijk eens kinders wat mama nu weer voor jullie heeft ” – feitelijk door haar man zijn gevangen. Menig prooi moest hij al op de tak afstaan, waarna mevrouw met de eer ging strijken. En dat is nog maar wat er zich voor de camera’s afgespeeld heeft. Naar wat er zich buiten het zicht van de camera’s heeft voorgedaan, is het slechts gissen. Hulde dus voor onze man, hoeder van onze Germaanse inborst: Jacht, Weib und Gesang[1]!

Nieuw record

Ook de afgelopen week heeft hij (en geef ik toe, ook zij), zich opnieuw niet onbetuigd gelaten. Op de menukaart weer vooral meikevers. Het leek wel of er nog gauw een laatste slag geslagen moest worden voordat op 1 juni het jachtverbod inging: 203 van de 293 prooien waren meikevers. Daarmee komt de tussenstand voor de jongenperiode uit op 1212. En om dan de nieuwsgierigheid van Anjo maar meteen te bevredigen: ja, we hebben een nieuw record. Het stond voor de broed- en jongenperiode samen stond tot nog toe op naam van 2016 met 1171 snorfietsers. Weliswaar zijn er dit jaar in broedperiode slechts 40 meikevers gevangen (tegenover 352 in 2016), het enorme aantal in de jongenperiode maakt de achterstand echter meer dan goed: 1252 bij elkaar. De uilen lijken zich overigens van het vangstverbod weinig aan te trekken. Ook gisteravond werd nog de ene na de andere meikever binnengebracht. En ook vanavond zal de show nog wel even doorgaan, vermoed ik. De 1300 gaan we halen dus.

Naar buiten!

Behalve meikevers deze week ook weer veel muizen: 2 ware en maar liefst 11 woelmuizen. Wat muizen betreft staat de teller voor de jongenperiode inmiddels op 63 exemplaren. Ook geen slecht aantal. Niet vreemd dus dat de jongen niet uit huis te branden zijn. In eerdere jaren waagde de dapperste zich steevast op dag 30 of 31 voor de eerste keer op de tak. Gisteren verstreek dag 32 en behalve een miniem kort uitstapje, zijn ze nog niet buiten geweest. Flinke kans wel dat het vanavond gaat gebeuren. Met zo’n warme dag in het vooruitzicht moet een stukje afkoeling in de avondlucht toch wel een verademing zijn. Maar garanties alleen tot aan het loket van Resto Papa!

Vroege vogels

Mocht u het vanochtend gemist hebben, luister het dan beslist terug! Rob Buiter was vorige week zaterdag namens Vroege Vogels aanwezig bij het ringen van het wereldberoemde duo en de presentatie van Erfbeesten. Behalve Robert Kwak van Vogelbescherming - die het eerste exemplaar van het nieuwe STONE-boekje mocht ontvangen - met een pleidooi voor Erfbeestensoort de steenmarter, ook een trouwe kijkster (wie?) aan het woord met een gepassioneerd verhaal: "Ze hebben wel een beetje mijn hart gestolen". Geldt dat niet voor ons allemaal?

[1] Vrij naar Johan Strauss: Wein, Weib und Gesang.

Foto steenmarter: André Eijkenaar


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs