Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Dakpansgewijs (foto Caroline Walta)

Door Caroline Walta
STORK en Haagse Vogelbescherming

Veerkracht

Caroline Walta, STORK | zondag 19 mei 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1029x

Onze drie kuikens krijgen steeds meer de vorm van echte ooievaartjes. Ze kijken steeds pienterder uit hun ogen, beginnen te staan (nog even met de snavel als 'derde poot') en aan de vleugeltjes verschijnen de eerste slagpennen.

Het verenpak van een vogel zit bijzonder in elkaar.

- donsveren: deze zie je bij een volwassen ooievaar niet meer, maar als kuiken zijn ze hiermee geboren. De bedekking lijkt meer op een vacht: kort en pluizig. Zonder beschermende dekveren, wordt het dons gauw nat en kunnen de kuikens onderkoeld raken en kouvatten. Op die leeftijd zijn ze dus erg afhankelijk van het beschermende lichaam van de ouders.

- dekveren: dit zijn de veren die wij aan de buitenkant zien, ze liggen dakpansgewijs over elkaar en geven de vogel vorm en kleur. Veren zijn waterafstotend en zorgen dat het lijf eronder droog blijft.

- slagpennen: dit zijn de stevige veren aan de vleugels, die het vliegen mogelijk maakt. Bij de ooievaar het enige zwart in het witte verenpak*, let maar eens op als de vogel zijn vleugels spreidt om van het nest te vliegen. De staartpennen zijn ook belangrijk, om mee te sturen en remmen.

Zo'n mooie garderobe moet je goed onderhouden. Daarom besteden de ooievaars uren aan de verzorging van hun verenpak. Ze maken hierbij gebruik van vet uit hun stuitklier. Je ziet dat de kuikens ook steeds meer aandacht krijgen voor het poetsritueel.

En soms springen pa en ma bij door vuil en beestjes van hun lijfje te peuteren. Heel nuttig, maar ik denk dat ze ook wel genieten van hun schoonheidsbehandeling. Ja, ja, vanaf nu worden ze steeds mooier!

*) soms heeft een ooievaar ook wat zwart in de staart, kijk maar eens naar de clips waarin je de achterkant ziet van pa (= met ring).

 

Close-up van de ooievaarsvleugel (foto Caroline Walta)

STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs