Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Wim van Nee
STORK
Wim van Nee, STORK | vrijdag 3 mei 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 714x
Het is een wél een kauw, maar dan een hele vreemde. Alles klopt: de grootte, de snavel, zelfs de blauwe kleur van de iris, maar met de kleur van de veren is het helemaal mis. Het is een kauw met een afwijking, een kauw die lijdt aan leucisme. Kun je daar eigenlijk wel aan lijden?
Leucisme is een afwijking in de pigmentvorming. Bepaalde pigmenten ontbreken geheel of gedeeltelijk en het resultaat is een vreemd gekleurde vogel. Lichamelijk heeft de vogel er geen last van, hij is zo gezond als een vis, maar toch kan er iets tegenzitten. De leucistische kauw heeft namelijk zelf niet in de gaten dat hij afwijkt, maar de andere kauwen wel. Ze herkennen hem niet als soortgenoot en dus komt hij aan de rand van de kauwensamenleving terecht. Verstoten op basis van veerkleur.
De Gennepse man ooievaar heeft ook een kleurafwijking. De buitenste pen aan de rechterkant van de staart is zwart. Dat heeft hij al jaren en iedere keer als het tijd is om de veer te ruien, komt er keurig weer een zwarte veer voor terug. Een leuke speling van de natuur, maar geen leucisme. De ooievaar mist geen pigment, het zwarte pigment behoort gewoon tot zijn genetische bagage. Dat één veer de aansturing krijgt om zwart te worden in plaats van wit, is wel een afwijking, al is het maar een hele kleine. En last heeft hij er ook niet van. Hij wordt door andere ooievaars prima herkend als soortgenoot en al zou zijn hele staart zwart zijn, dan had hij nog geen probleem.
Er zijn bij ons geen gevallen bekend van leucisme bij ooievaars. En dat is maar goed ook. Zwarte veren zijn sterker dan witte, dus veel vogels hebben zwart pigment in de slagpennen. Maar dit verhaal gaat ook weer niet helemaal op. Zwanen hebben toch echt witte slagpennen en die zijn sterk genoeg om 12 kilo zwaan de lucht in de krijgen.
De natuur blijft ons verbazen.
Wim van Nee
STORK
STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..