Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Spoorboekje

Ronald van Harxen, STONE | donderdag 2 mei 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1000x

Gisteren beleefden we de vroegste uitkomstdag van jonge steenuilen sinds de start van Beleef de Lente in 2007. Wel jammer dat nummer 3 er voor 'koos' in het ei te blijven. Maar niet getreurd, met dit tweetal gaan we mooie tijden tegemoet! Hoe ziet het spoorboekje eruit?

Eerste week

De eerste dagen zijn de jongen gehuld in een smetteloos wit donskleed. Het lijken een soort donzige pingpongballetjes. Op de snavel is de eitand te zien waarmee ze de eischaal los getikt hebben. Koos van Zomeren, op stap met steenuilennestor Piet Fuchs, schreef er over: "Het restant van de eitand op de snavel wekt de suggestie dat hij eigenlijk neushoorn had willen worden". Wat mij betreft de mooiste uitspraak die er ooit over een steenuilenjong gedaan is. De ogen zijn dicht en dat blijft ook nog even zo. Na een aantal dagen begin het wit plaats te maken voor een grauwgrijs nestkleed. Het eerste op de vleugels en de kop, later op de rug en de rest van lichaam. Ze zien er nu een beetje lelijk uit (vind ik). Bij de geboorte wegen ze maar zo'n 10 tot 11 gram. Ze groeien echter als kool. Op het eind van de eerste week zijn ze doorgaans aangegroeid tot 55-60 gram. O ja, de eerste braakbal noteerden we op leeftijdsdag 6.

Tweede week

Vanaf dag 9 gaan de ogen open. De eerste dagen daarna kijken ze nog door een soort van spleetje, maar al snel zijn zijn het ronde knikkers die nieuwgierig de wereld inkijken: een zwarte pupil in een (fel)gele iris. Vanaf dag 12-13 zijn de slagpennen goed zichtbaar. De veren steken wel nog in de blauwgrijze bloedspoel. Langdurig op de achterpoten staan lukt steeds beter en het kost moeders steeds meer moeite ze onder haar vleugels te houden. Qua gewicht zijn ze op het eind van de tweede week de 100 gram gepasseerd, een groeispurt van heb ik jou daar.

Derde week

Ze beginnen nu op echte steenuiltjes te lijken. De veren komen uit de bloedspoel (veerschacht) en zijn als kleine pluimpjes zichtbaar. Tegen het eind van de week is de grootste schrokop in staat een hele muis naar binnen te werken. Vanaf leeftijdsdag 10 kunnen we aan de hand van de vleugelmaat precies de geboortedag terugrekenen. Op het eind van de derde week is die rond de 90 millimeter. De onhandige gewoonte van het 'gathangen' begint. Daarmee ontnemen ze ons regelmatig het zicht op de prooiaanvoer. Na de snelle gewichtstoename gedurende de eerst 14 dagen, vlakt de groei nu wat af. Het gemiddelde gewicht op dag 21 bedraagt zo'n 135 gram.

Vierde week

De slagpennen zijn nu half volgroeid, de veren zijn duidelijk zichtbaar. De staart begint te groeien, maar is duidelijk nog niet op lengte. Zou ook onhandig zijn, zit immers maar in de weg als je voortdurend op de grond zit en echt nodig heb je hem nog niet. Ze rennen de hele kast door, vooral als prooi wordt aangevoerd en ze zitten elkaar met enige regelmaat in de veren. Steeds vaker kunnen we ze zien droogvliegen: snelle vleugelbewegingen om de vliegspieren te oefenen. Het 'gathangen' is nu schering en inslag en de brutaalste wagen zich al in het voorportaal. 

Op het eind van de vierde week wegen ze rond de 145 gram, slechts 10 gram meer dan op het eind van de derde week. De meeste energie is duidelijk in de veergroei gaan zitten. Als u ze op een gegeven moment met een bling-bling-dingetje om de poot ziet, dan is dat de ring die ze van ons gekregen hebben. Vanaf dat moment staan ze ingeschreven bij de burgerlijke stand.

Vijfde week

Vanaf dag 30 - op de kalender is het dan 30 mei - verkent de dapperste de wereld buiten de kast. Dat begint met voorzichtig naar buiten gluren. Is de eerste stap een keer gezet, dan is het elke avond raak. Meer verklap ik daar niet over, maar het is de periode waar iedereen nu al naar uitkijkt. Gelukkig duurt dat nog even. Voorlopig is het genieten geblazen en fingers crossed dat alles volgens spoorboekje blijft verlopen.


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs