Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Bart Franken
Vogelbescherming
Bart Franken | dinsdag 9 april 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1155x
We zien de laatste dagen het kuiken steeds beweeglijker worden en daarbij is het nodige gekunstel te zien. Evenwicht, stijve poot, vleugels strekken, lastig zo'n ring. We krijgen hier veel vragen over. Ik vind het persoonlijk fijn om te zien dat zoveel mensen begaan zijn met het lot van dit jong en de natuur in z'n algemeenheid. Maar wat is nu precies aan de hand en wat zijn de kansen van dit kuiken. In dit blog ga ik iets dieper in op de situatie en een aantal vragen van kijkers.
Tijdens het ringen hebben we het kuiken goed onderzocht. Op de heup van de rechterpoot was een verdikking te voelen: een vochtophoping. Er zijn een aantal mogelijke mankementen van het pootje:
- Het heupje kan uit de kom zijn (of is uit de kom geweest);
- het pootje is gekneusd (geweest);
- Het pootje is gebroken (geweest);
- Er zit een ontsteking.
Behalve het pootje was het kuiken verder goed gezond. Dat lees je in de blog van Bernice. Hij was op gewicht met 333 gram (iets overgewicht) en had een vleugellengte van 146 mm. Dat is normaal voor deze leeftijd. Hij maakte veel klikgeluiden en oogde verder alert en gezond. Het gaat dus puur om het pootje.
We konden geen aanwezige breuk in de poot voelen. Het kuiken kon de poot gewoon strekken en intrekken. Ook kon het kuiken de klauw gewoon bewegen en kon het grijpen met de klauw/nagels.
Natuurlijk is het kuiken nog jong en blessures of breukjes in de botten genezen dan sneller. Het kuiken is nog in de groei. Of het kuiken kan herstellen/genezen van dit probleem is nu helaas nog niet duidelijk. Dat wordt echt afwachten.
Vandaag leek het er even op dat het kuiken met de nagels van de andere poot vast zat in de ring. Er stroomden veel reacties binnen. Een van de ringers is langs geweest om de ring nogmaals te controleren. Het ringetje zit goed, is volledig gesloten en er is genoeg ruimte tussen de ring en de poot. Dit moet dus verder voor het kuiken geen probleem zijn.
Tijdens het ringen is het kuiken gezond genoeg beoordeeld en is daarom besloten het net als andere kuikens van zijn leeftijd gewoon te ringen. Mocht het kuiken het probleem met het pootje overleven, dan is het voor ons als onderzoekers en ringers natuurlijk uitermate interessant om te zien of het kuiken het redt in de natuur. Als hij/zij het redt en we vinden deze vogel over een aantal jaren terug, kunnen we kijken hoe het dan met de poot gesteld is. Is de vogel dan helemaal genezen? Of heeft de vogel ondanks z'n handycap het toch overleefd? Allemaal interessante vragen.
Dat is moeilijk te zeggen. Persoonlijk zie ik wat tegenstrijdige signalen. Aan de ene kant heeft het kuiken nog steeds veel moeite met de poot. Maar gisteren probeerde het kuiken wel op twee poten te staan en begon hij met vleugels strekken (vliegspier oefeningen). Hoe dat ging zie je in dit clipje. Het kuiken kon zelfs even rechtop staan. Dus het is nog maar de vraag hoe dit verhaal verder gaat.
Dit kuiken is niet van ons. Het is de natuur waar we naar kijken. Vogelbescherming grijpt niet in bij dit natuurlijke proces. Het enige menselijke ingrijpen is het ringen om aan wetenschappelijke informatie te komen over het natuurlijke proces. We houden de ontwikkeling van het kuiken goed in de gaten, maar verder grijpen we dus niet in.
Hoe het verder gaat is afwachten. De natuur gaat het ons laten zien. De vraag is of de poot zich herstelt, of dat het kuiken misschien kan leren omgaan met de handicap. Als het kuiken zelf de kast uit kan komen heeft het naar mijn idee een goede kans.
To be continued....
Bart
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..