Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Anjo en GeertD en de Puf-Pufclub*

Ronald van Harxen, STONE | zondag 7 april 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1047x

Vandaag wordt conform afspraak ei nr. 4 gelegd. Grote vraag is of er nog eentje bij komt. 5 eieren hadden we eerder voor de camera's, maar nooit 5 jongen. Om daarmee te eindigen moeten er eerst 5 eieren zijn. Zoiets heet wel een waarheid als een koe. Wat kunnen we doen om dat voor elkaar te krijgen?

Helpen puffen

Het is simpel: helpen puffen! In de chat is tussen het eerste en tweede ei een spontane pufactie ontstaan. Mooi initiatief! We kennen dat van voorgaande jaren. Maar er moet nog wel een schepje bovenop. Het is echt niet voldoende er pas mee te starten als het ei al onderweg is. Uiteraard sympathiek- het helpt ongetwijfeld - maar om er een 5e ei uit te persen moet er beslist eerder en meer gepuft worden. 

Pufrooster

Ik stel dan ook voor een pufrooster op te stellen. Misschien dat Anjo en GeertD hierbij de lead willen nemen? Na de leg van het vierde ei zou er om het uur door iemand gepuft moeten worden. Hoeft niet lang, 5 minuten of daaromtrent is genoeg. Daarna 5 minuten even uitpuffen. En dan nog eens 5 minuten stevig doorpuffen. Na de eerste tussendag zouden dan zowel de puffrequentie als het aantal puffers geleidelijk opgevoerd moeten worden. 54 uur na de leg van het 4e ei zou er dan door iedere bezoeker onafgebroken gepuft moeten worden. Op die manier ontstaat er een professionele en effective puf-pufclub. Met absoluut meer kans op een 5e ei!

1 op de 5

Hoe groot is die kans eigenlijk? Gemiddeld was 1 op de 5 legsels die we in de periode 1986-2018 in ons gebied vonden een 5-legsel. Best wel een redelijke kans dus. Groter dan de kans op een 6 bij dobbelen. Wel is het zo dat die kans in het ene jaar wat groter is dan in het andere jaar. In jaren met weinig muizen is de kans een stuk kleiner. Dat heeft alles te maken met het feit dat voor het aanmaken van een ei - vooral de gele eidooier - veel voedingsstoffen nodig zijn. Die moet het vrouwtje uit de prooien (vooral muizen) halen. Veel muizen betekent dus doorgaans ook een grotere kans op 5-legsels. 

Vroege start

Of er dit jaar veel muizen zijn, weten we eigenlijk nog niet. Dat blijkt meestal pas als er kleine jongen zijn en het mannetje de koelkast probeert te vullen. De voortekenen zijn echter gunstig. Niet alleen lijken de bosuilen een goed jaar te hebben (met veel muizen), maar ook de vroege legselstart bij ons broedpaar is een aanwijzing. Als er veel muizen zijn, is het vrouwtje meestal al wat vroeger in het voorjaar in een goede leg-conditie en begint ze eerder met leggen. Een maartlegsel hebben we bij Beleef de Lente in Winterswijk (en daarvoor in Harreveld) nog niet eerder gehad. De voortekenen zijn dus gunstig. Maar behaalde resultaten uit het verleden ...

Daarom: puf er op los met z'n allen!

* Vrij naar Willy Vandersteen (1951): Suske en Wiske en de Tuf-Tufclub


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs