Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Hoera, het eerste koolmees ei!

Bernice Sepers | woensdag 3 april 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1174x

Hoera! Het eerste koolmees ei is gelegd! Rond kwart voor 7 ’s ochtend zien we hoe in nestkast1 een ei wordt gelegd. Zoals het een goede moeder betaamt, dekt mevrouw koolmees haar ei meteen toe.

Verstoppertje spelen

Dit alles is te bewonderen in het clipje dat Nella heeft gemaakt. Gisteren zijn Peter en ik weer naar het bos nabij Oosterbeek geweest om de nestkasten te checken. Ik schat dat in circa 80% van de nestkasten nestbouw plaatsvindt, dat is fantastisch natuurlijk. Dat “onze” koolmees niet de enige is die de eieren toedekt, heb ik gisteren wel gezien. Ik opende gisteren voorzichtig een nestkast en ik zag een mooi nestje, al helemaal af. Ik dacht dat daar wel eens eieren in zouden kunnen liggen en ik voelde héél voorzichtig in de nestkom. En ja hoor, onder een laagje wol lagen maar liefst vijf eieren! Op onderstaande foto kunt u het nestje zien. Het lijkt alsof er maar twee eieren in het nestje liggen, maar er liggen er vijf. Goed verstopt dus!

 

Gelijke start

Koolmezen leggen gemiddeld zo’n 8 à 9 eieren. Iedere ochtend wordt één ei gelegd en het broeden begint pas zodra het laatste ei is gelegd. Tussendoor zal de vrouw wel kort op het ei zitten, zodat de vruchtjes in leven blijven. Echter, ze broedt precies kort genoeg om te voorkomen de embryo´s zich gaan ontwikkelen. Door te wachten totdat het laatste ei er is, ontwikkelen de embyro´s zich op hetzelfde moment en komen alle kuikens ongeveer tegelijk uit het ei.

 

Vroege vogels

Over het algemeen kun je wel stellen dat het laatste ei is gelegd en het échte broeden is begonnen wanneer de eieren warm aanvoelen en onbedekt zijn. Of als er natuurlijk een broedende vrouw op zit! Echter, als het ineens erg zonnig en warm is, krijgen de koolmezen haast. Zo kan het gebeuren dat een koolmees begint met broeden voordat het laatste ei is gelegd. Dit gebeurde vorig jaar bij veel nesten. Toen zagen we dat sommige kuikens één of twee dagen later uit het ei kwamen dan de andere kuikens in het nest.

Aangezien mevrouw koolmees pas net is begonnen met leggen, kan het nog even duren voordat we de eieren te zien krijgen. Wie zal als eerste een ei spotten?


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Koolmees Alle Beleef de Lente blogs