Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Kerkuil 't Fryske Gea (Werkgroep Kerkuilen)

Door Mara de Groot

Onzichtbare aanwezigheid

Mara de Groot | dinsdag 2 april 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1056x

Nu het derde ei is gelegd bij Beleef de Lente, zijn we allemaal nog steeds in blijde verwachting. Er kannog een aantal eieren bij komen tot een maximum van 10. Gebruikelijk is een nest met 4 tot 6 eieren. Vanwege het goede muizenjaar hebben we goede hoop.
Het tweede ei (Werkgroep Kerkuilen)

U kijkt ongetwijfeld net als wij uit naar de komst van de kuikens en de ontwikkeling tot volwassen uilen. Misschien vraagt u zich ook wel af of u kerkuilen in uw omgeving heeft en of er misschien zelfs een kans is om ze ooit in het wild te zien. Waar leeft de kerkuil eigenlijk?

Menselijke omgeving

Kerkuilen houden van een kleinschalig cultuurlandschap. Dit is een landschap met veel afwisseling, een landschap waar natuur en landbouw goed samen kunnen gaan. De kerkuil broedt en jaagt vaak in een menselijke omgeving. De naam kerkuil is veelzeggend, evenals zijn Engelse naam: Barn owl (‘schuur-uil’). Veel voorkomende broedplaatsen zijn boerenschuren, kerktorens en andere bouwwerken.

Hoewel de kerkuil dus vaak in menselijke nabijheid verkeert, zullen maar slechts weinigen hem ooit zien. Hun nachtelijk levensstijl en geruisloze vlucht helpen daar natuurlijk ook niet bij. U kunt de kans vergroten door zelf een nestkast te plaatsen. Maar win er eerst wat informatie over in bij de stichting Werkgroep Kerkuilen, via SKWN.

Nestkast

Kerkuilen bouwen zelf geen nest. Als u in het landelijk gebied woont, in zo’n kleinschalig cultuurlandschap, zou u de uilen een enorm plezier doen door een nestkast te plaatsen. Dit is wel een precies klusje; de kerkuil is enigszins kieskeurig. Het dient in ieder geval een rustige plek te zijn.

Natuurlijk kunt u bij de Vogelbescherming een nestkast kopen voor de kerkuil en krijgt u daarbij nauwkeurige  aanwijzingen voor het plaatsen, ziehier: nestkast

Een uilenbal. Een schim. Een geluid. Moeten de meesten van ons het daar dan mee doen? Gelukkig hebben we de camera's van Beleef de Lente!

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs