Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Met blijdschap ...

Ronald van Harxen, STONE | zondag 31 maart 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 988x

Leek het erop dat het patroon van de afgelopen weken - v overdag in de kast, tegen de schemering opgehaald door m, liefdesbetuiging, samen de nacht in, zich nog wel enige tijd zou voorzetten, groot was mijn verrassing toen ik bij het wakker worden op de app het berichtje van Anjo las: eerste ei!

... geven we kennis van ...

Bij vogels is het altijd een beetje onduidelijk wanneer er geboortekaartjes gestuurd mogen worden: als het eerste jong het levenslicht ziet, of (ook) als het eerste ei gelegd is? Je kan er een hele filosofische discussie over starten, maar feit is dat de vruchtontwikkeling al begint terwijl het ei met zijn reis door de eileider bezig is. In een pas gelegd ei zit dus al het begin van een piepklein steenuiltje. Laat de kaartjes dan ook maar komen, zou ik zeggen!

Kraamobservatie

Omdat de meesten van u tijdens dit heugelijke gebeuren een uiltje aan het knappen waren, volg hieronder het relaas van de kraamzuster.
Om 1:40 landt mevrouw op de tak en gaat voor de invliegopening zitten. Daar zit ze om 2:00 uur nog. De beelden tussen 2 en 3 uur ontbreken helaas, maar veel spannends is er dan nog niet gebeurd. Om 3:00 zit ze nog op dezelfde plek. Af en toe verschuift ze wat naar links of rechts op de tak. Om 3:31 besluit ze naar binnen te gaan. Daar doezelt ze wat en loopt wat doelloos rond. Om 3:56 verschijnt haar kop weer voor de invliegopening. Twee minuten later probeert ze zich naar buiten te wurmen, maar echt handig gaat het niet. Ze lijkt te blijven steken. Zit haar iets dwars? Om 4:01 besluit ze weer naar de broedruimte te verkassen en neemt daar in broedhouding plaats op de plek waar vorig jaar de eieren lagen. Met samengeknepen ogen begint ze rond 4:30 te persen, te zien aan het gestaag ritmisch samentrekken van het achterlijf. Een paar minuten later steekt ze haar staart voor de eerste een stukje omhoog, nu duurt het niet lang meer. Om 4:35 gaat de staart voor de laatste maal omhoog, ditmaal gedurende een kleine 30 seconden. Om 4:35:30 schokt ze een paar keer met haar staart en achterlijf. Op dat moment lijkt het ei gelegd. De staart zakt langzaam naar beneden en ze ontspant zich. Duidelijk is te zien dat even op adem moet komen. Het leggen van een ei kost daar duidelijk de nodige energie en inspanning.

Eerste blik

Om 4:50 is er even contact met manlief buiten. Ze hoort een kort "WHoep?" en antwoordt met een bescheiden "Guhr". Om 4:51 staat ze even op om zich te draaien en gunt ze ons een eerste blik op het ei. Een half uur lang zit ze in broedhouding op het ei, zich af en toe omdraaiend. Om 5:22 verlaat ze de nestkast en na een paar minuten op de tak om zich hebben zitten te kijken, verdwijnt ze het restant van de nacht in.

Gekibbel om een muis

Om 6:44 is ze al weer terug, met een muis in de klauwen. Of ze die zelf gevangen heeft of dat het een ‘cadeautje’ van manlief was, is niet duidelijk. Ik vermoed het laatste. Ze werkt wat hapjes muis naar binnen, legt het grootste deel rechtsvoor in de hoek en gaat in rusthouding. Af en toe plukt ze wat aan haar veren. Om 7:17 valt haar oog op het ei en besluit ze er even op te gaan zitten. Lang duurt dat niet. Om 7:19 staat ze er weer naast. Om 9.03 eet ze opnieuw een paar hapjes muis. Even later komt man binnen. Hij reageert niet echt op het ei, maar heeft wel interesse in de muis. Om 9.20 probeert hij zijn – in zijn ogen – rechtmatige deel op te eisen. Voordat hij ook maar één hap heeft kunnen nemen, grist zijn vrouw hem de muis uit de snavel en verdwijnt ermee naar achteren. Enigszins gefrustreerd – interpretatie van de blogger – besluit hij eieren voor zijn geld te kiezen en vrouw, ei en muis alleen te laten en de aftocht te blazen. De rust keert weer en mijn beschrijving eindigt. Vanaf hier pakt u het zelf wel weer op, neem ik aan. Van het gekissebis om de muis zal vast een clipje gemaakt worden, Geert kennende.

Hoe gaat het verder?

Nu weten wanneer het eerste ei gelegd is, kunnen we aan het rekenen slaan: 2e ei op 2 april, 3e op 4 april en 4e op zatedag 6 april april. Dat betekent op 30 april het eerste jong en op 25 mei ringen. Dat is uitgaande van 4 eieren. Worden het er meer of minder dan verschuiven de data wat. Als alles goed gaat, kunnen we dit jaar gewoon op tijd met vakantie. Ook wel eens leuk.

Winnaar Eipoll 2019

Het Grote Verrassingsei 2019 is gewonnen door Burdie. Met haar datum en tijdstip van 1 april 7:15 zat zij in de ei-poll het dichtst bij de werkelijke datum. Het scheelde maar 1 dag, 2 uur en 40 minuten. Neem even contact op Burdie, dan hoor je wat de prijs is. Als dit geen incident is, kunnen we je misschien een contract aanbieden om de eileg van al onze 100+ nesten te voorspellen. Héél erg handig bij de planning!


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs