Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Wim van Nee
STORK
Wim van Nee, STORK | vrijdag 15 maart 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1214x
'Ooievaren (ooievaarde, heeft geooievaard), beurtelings van het eene been op het andere gaan staan: ik heb op die receptie zoowat staan ooievaren.'
Wij doen wat ooievaars de hele dag doen, we wisselen van standbeen, we ooievaren. Zo verdelen we de inspanning om en om over de beide benen. De éne knie gestrekt 'op slot', de ander er wat losjes naast. Het enige verschil is, dat wij ons andere been niet optrekken.
De harde wind van de laatste week roept de vraag op hoe stevig een ooievaar staat.
Op één poot staan, geeft bewegingsvrijheid, op twee geeft stabiliteit. Een ooievaar op één poot, met de snavel in de wind, beweegt licht mee op de wind. Waait het te hard, dan wordt snel een beentje bijgezet. Nog steeds is meebewegen mogelijk. Wordt zelfs dat te gortig, dan kan een ooievaar op de hakken gaan staan. Hij steekt dan minder hoog boven het nest uit, wat de stabiliteit ten goed komt. In een uiterst geval gaat hij erbij liggen.
Wie echt stabiel wil staan, heeft drie poten nodig. Kangoeroes zijn daar heel handig in. Ze gebruiken hun staart als derde poot en ze kunnen er echt mee lopen. Een beetje dichterbij huis, doet een specht het ook. Met twee poten klauwt hij zich aan een boomstam vast, de staart wordt als derde ‘poot’ tegen de stam gedrukt. Stabieler kan het bijna niet.
Fotografen en vogelaars weten dit ook. Hun statieven hebben drie poten voor maximale stabiliteit. Het geheim zit hem in het wiskundige gegeven, dat drie punten, de uiteinden van de poten, altijd in hetzelfde vlak zitten. Daarom wipt een kruk met drie poten niet en een campingtafeltje met vier poten wel.
Maar wat heeft een ooievaar aan deze informatie? Eigenlijk helemaal niets. De staart is niet toereikend om als derde poot te gebruiken. Maar wie een paalnest wil plaatsen kan er wel iets mee. Zet hem vast met drie schoren, dat verhoogt de stevigheid en veiligheid aanzienlijk.
Mijn gedachten dwalen af naar mijn opa. Ik zie hem nog zo lopen met zijn glanzende houten wandelstok. Hij wist het ook van die drie poten...
Wim van Nee
STORK
STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..