Geplaatst op 18 november 2024
De voormalige Hedwigepolder, gelegen naast het Verdronken Land van Saeftinghe, ligt aan de Westerschelde. Sinds twee jaar geleden de dijk werd doorgestoken, stroomt het water van de Westerschelde de polder in. Het getij, een uniek samenspel van eb en vloed, keerde terug. Elke vloed neemt het water slib mee. Als het water met eb weer terugstroomt, blijft het slib liggen en kan het ophopen. Zo ontstaan slikken en schorren: onmisbare natuurlijke habitats voor vogels die van de Delta afhankelijk zijn.
Veel vogels profiteren van de nieuwe getijdennatuur op de plek van de Hedwigepolder. Het gebied zit vol met voedsel (zoals wad kreeftjes) voor vogels waaronder bergeenden, wintertalingen, goudplevieren, wulpen en bonte strandlopers.
Wannes Castelijns - hoofd Ecologie, Landschap en Erfgoed - van beheerder Het Zeeuwse Landschap, volgt de natuurontwikkelingen op de voet. Onlangs werden er maar liefst 4.500 wintertalingen geteld, eerder wel zevenduizend bergeenden. Maar ook krakeenden en smienten zijn er in groten getale gezien. Castelijns kijkt met verwondering naar de vogels die dankbaar gebruik maken van de nieuwe natuur: “Het wemelt er van vogels! Dat was ook waar we op gehoopt hadden, maar we kunnen nu wel zeggen dat het effect heeft om dit soort natuur aan te leggen.”
Het natuurherstel dat hier plaatsvindt is belangrijk, want de Deltanatuur staat al decennialang onder druk. Menselijke invloeden, zoals de aanleg van de Deltawerken en inpoldering, hebben ervoor gezorgd dat tweederde aan bijzondere, getijdennatuur, is verdwenen in de Delta. Zonder die natuur, zonder slikken en schorren, wordt het voor vogels steeds moeilijker te overleven. Daar komen de gevolgen van klimaatverandering, waaronder een stijgende zeespiegel, nog bovenop. Met technische maatregelen alleen gaan we deze problemen niet oplossen, daarom is het van belang te kijken naar natuurlijke oplossingen. Sonja Weeda - senior beleidsmedewerker Natuur - van Vogelbescherming: “Ontpoldering van de Hedwige was een belangrijke stap, maar er is meer nodig om de unieke natuur van de Delta te herstellen, de ruimte te geven en de Delta toekomstbestendig te maken”.
Om de natuur echt duurzaam te herstellen en weerbaar te maken voor de toekomst zijn grootschalige maatregelen nodig. De weg naar het natuurlijker maken van de Delta biedt tevens kansen om andere problemen - op gebied van klimaat en water - aan te pakken. Zo kan natuurherstel slim samengaan met waterveiligheid. Denk aan ruimte voor natuurlijk stromende rivieren die ons beschermen tegen overstromingen. Of slikken en schorren die op bepaalde plekken een natuurlijke barrière zijn voor stijgend water. Met deze en meer ‘natuurlijke oplossingen’ helpen we ook onze economie en leefomgeving vooruit. Kortom, de natuur is een belangrijke bondgenoot voor een natuurlijke, toekomstbestendige Delta.
De Hedwigepolder is goed te overzien vanaf de dijk die grenst aan het gebied. Natuurliefhebbers kunnen vanaf de vogelkijkhut mooi uitkijken over het Verdronken Land van Saeftinghe en de Hedwige, zonder vogels te verstoren. Kijk hier voor meer informatie
Natuur van wereldklasse, zoals het Waddengebied, moet hoe dan ook beschermd worden. Waarom? Omdat wateren met een rijke visstand een bron van voeding zijn voor vogels én mensen. En omdat vogels en natuur bijdragen aan ons welzijn.
Help je mee?
De parels van de Nederlandse vogelnatuur zijn de kust en de waterrijke gebieden. Voor miljoenen vogels zijn deze plekken - Waddenzee, Zuidwestelijke Delta en het IJsselmeergebied - van wezenlijk belang.