Navigatie overslaan
Visarend / Ruwan Aluvihare Alle berichten

Scoren met de visarend

Geplaatst op 28 mei 2021

De visarend, een imposante visetende roofvogel, is populair bij natuurfotografen. Vooral hun spectaculaire jachttechniek maakt indruk. Ze bidden hoog boven het water en duiken dan krachtig en snel op het juiste moment in en zelfs onder water, om vervolgens met een vis boven te komen. Al eerder heb ik dit van grotere afstand gezien, maar onlangs stond ik er bovenop. Ik zal het nooit meer vergeten. Deze visarend is nu al mijn doelpunt van het jaar!
Visarend / Ruwan Aluvihare Visarend / Ruwan Aluvihare

De dag voordat ik deze foto’s kon maken, was ik bij De Tuintjes op Texel toen een melding kwam van een visarend cirkelend boven het Krimbos. Ik zag hem even in de verte en liep erheen. Toen kwam via de vogelaars-app-groep het bericht, dat hij aan de kleine vijver van het bungalowpark was geland en van dichtbij te bewonderen. Een buitenkans, maar ik moest nog 1.5 km lopen!

Bezienswaardigheid

 

Aan de rand van de bungalowpark hoorde ik geschreeuw van meeuwen en zag toen de visarend op 10 meter hoogte recht op mij afkomen. Ik moest mijn spoedprocedure vogelfotografie inzetten: adem inhouden, stabiel staan, kalm de lens op de vogel richten en de knop ingedrukt houden! Toen de vogel uit zicht was, ben ik naar de vijver gelopen die hij later opnieuw kwam bezoeken. Ik hoorde van de omstanders (de visarend was inmiddels een bezienswaardigheid geworden), dat hij ook in de vijver wel aan het vissen was.

Deze visplek bood een unieke kans op een foto die ik volledig wilde uitbuiten. Zondag de wekker op 6 uur gezet, maar het mocht niet baten. Geen vissende visarend. ’s Middags opnieuw langs gegaan, maar na twee uur zonder resultaat fietste ik richting thuis. Toen zag ik op grote afstand een biddende roofvogel boven De Slufter, hij dook, pakte zijn prooi en vloog richting de vijver. Ik fietste keihard terug en daar zat hij op 10 meter afstand prachtig in een boom!

Visarend / Ruwan Aluvihare Visarend / Ruwan Aluvihare

Duikvluchten

Twee keer kwamen zilvermeeuwen langs en hufters die ze zijn, waren ze bewust bezig om met duikvluchten de visarend onder te poepen. Dat haalde niets uit, de roofvogel bleef onverstoorbaar zitten en liet zich mooi fotograferen. Ik was al heel blij met dit beeld, maar toen dook hij ineens ook het water in! Een tweede spoedprocedure was nodig. Na zijn duik draaide hij naar mij om tegen de wind met het visje omhoog te komen. Na 6 vleugelslagen was hij uit het water en een seconde later verdwenen. Ik had de bal vanaf 30 meter links boven de kruising ingejaagd… zo voelde het.

Wat bleek achteraf? De biddende vogel die ik bij De Slufter op grote afstand zag, was een buizerd met een muisje, zo zag ik later pas op de foto’s!

Vele uren spendeert Ruwan Aluvihare jaarlijks in de Nederlandse natuur, vooral op Texel, genietend van de omgeving en… van vogels. Hij deelt zijn vogelfoto’s en -verhalen met ons.

WAD is er aan de hand?

Het Waddengebied is één van de meest populaire vakantiebestemmingen van ons land. Het is ook het leefgebied van miljoenen vogels. Maar met veel wadvogels gaat het niet goed. Als Waddenliefhebbers maken we het de vogels, vaak onbedoeld, moeilijk.
Dat kan anders!

#WADdoejij?

Vogels kijken: spanning én ontspanning

Buiten zijn en genieten van je omgeving, de schoonheid van vogels en het bijzondere van hun gedrag gecombineerd met onverwachte natuurmomenten en de vraag of het lukt om een favoriete soort te ontdekken.

Lees meer

Gerelateerde items