Navigatie overslaan
Patrijs / Shutterstock Alle berichten

Lekker warm in een partrijzeniglo?

Geplaatst op 12 februari 2021

Patrijzen krijgen het zwaar te verduren door het dikke sneeuwdek. Net als bij veel andere vogels staan deze winterse dagen in het teken van overleven. Hoe doet de patrijs dat eigenlijk in het veelal open boerenland? Houtstapels, patrijzenhagen en bloemenblokken bieden beschutting. En als het echt niet anders kan… een iglo!
PARTRIDGE / Jochem Sloothaak PARTRIDGE / Jochem Sloothaak

De ultieme proef

Zo min mogelijk energie verliezen aan warm blijven, dat is belangrijk tijdens deze dagen waar de laatste restjes wintervoedsel verstopt liggen onder een laag sneeuw. In de voorbeeldgebieden van het PARTRIDGE project is er alles aan gedaan om patrijzen gedurende het jaar beschutting te bieden tegen predatoren, regen, wind en dan nu ook tegen sneeuw; de ultieme proef. Speciale patrijzenhagen, bloemenblokken en houtstapels houden patrijzen en andere dieren uit de koude wind.

PARTRIDGE projectleider Frans van Alebeek: “Alle aanpassingen in het landschap, die onze partners in Brabant en Zeeland hebben aangelegd, worden tijdens deze strenge vorst aan een pittige test onderworpen. We hopen dat het harde werk van de afgelopen jaren genoeg is om patrijzen deze koude week door te helpen.”

Patrijzeniglo

Mocht dit alles niet werken, dan heeft de patrijs nog een andere truc achter de hand. Bij zware sneeuwval laten ze zich insneeuwen en overnachten dan in een soort iglo.

Landschap patrijzen / Jochem Sloothaak Landschap patrijzen / Jochem Sloothaak

Patrijzen zijn geen watjes

Jochem Sloothaak, Brabants Landschap: “Vanwege z'n gehardheid dwingt de patrijs diep respect af. Andere vogels vluchten naar tuinen, naar het bos of vertrekken naar 't zuiden. Dat zijn eigenlijk maar watjes... De patrijs daarentegen is een bikkel. Hij zet zijn veren op, duikt wat in elkaar en schakelt qua dieet terug naar grassprieten.”

Verhoogde sterfte

“Patrijzen moeten bij jonge blaadjes, kruiden of zaden kunnen om voldoende voedsel binnen te krijgen. Met een sneeuwlaag - en al helemaal met een laagje ijs eronder - kunnen ze daar niet bij komen. Het zoeken naar voedsel kost meer tijd en moeite, waardoor ze veel kwetsbaarder worden voor roofdieren, met name havik. In kale gebieden zonder beschutting kan de sterfte onder patrijzen na meer dan een week sneeuw vervijfvoudigen!”, aldus Sloothaak.

Patrijs / Koos Dansen Patrijs / Koos Dansen

Graantje meepikken

Sloothaak roept mensen via social media op de patrijs bij te voeren: “Wat kan helpen is het aanbieden van wintervoedsel in de vorm van tarwe. Dit kan gewoon met de hand op een aantal plekjes worden uitgestrooid. Let op: dit werkt alleen op plaatsen waar patrijzen al voorkomen en waar ze in de buurt (binnen 1-2 meter) dekking hebben. Hou dit dagelijks vol, totdat de sneeuw weg is, en de kans dat patrijzen de voerplek vinden is groot.”

Onze boerenlandvogels

Waar hoor je nog het heldere 'grutto, grutto’? De vogels van het boerenland hebben onze hulp nodig, vóór de allerlaatste vogel of bloem verdwenen is. Onze inzet: meer natuurrijk boerenland.

Hoe kun je helpen?

PARTRIDGE project

Lees hier alles over het internationale PARTRIDGE project. Bloemenblokken, keverbanken en patrijzenhagen zorgen ervoor dat akkervogels zoals de patrijs niet uitsterven in Europa.

lees meer