Geplaatst op 11 december 2019
Alle partijen die een rol spelen bij de bescherming van patrijzen (en akkernatuur in brede zin) werden tijdens de dag op de hoogte gebracht van de aanpak en nieuwste inzichten uit het PARTRIDGE project. Boeren, agrarische collectieven, vogelwerkgroepen, vrijwilligers, wildbeheerseenheden, provincies, waterschappen en natuurorganisaties vonden op deze dag een platform om elkaar te ontmoeten en ervaringen te delen.
De ochtend-workshops waren gericht op kennisdeling over onderwerpen zoals geschikte zaadmengsels, monitoring, predatie, project communicatie, kuikenvoedsel en kruisbestuiving tussen beschermingsprojecten. In de middag troffen de deelnemers elkaar in regionale workshops, om met het netwerk uit eigen omgeving te bekijken hoe lokale patrijzenpopulaties kunnen worden behouden.
De Landelijke dag voor de patrijs kreeg zowel op de landelijke radio (NPO1) als bij diverse regionale omroepen aandacht, en leidde tot artikelen in regionale dagbladen. Via deze kanalen is een veel breder publiek op de hoogte gebracht van de noodzaak om patrijzen en boerenlandnatuur te beschermen.
De film over het PARTRIDGE project, vol met prachtige natuurbeelden en enthousiasmerende verhalen, werd voor het eerst vertoond. De film is onderdeel van de PARTRIDGE informatiemap met ook de ‘Leidraad patrijzenbescherming’ en zeven factsheets voor de belangrijkste inrichtingsmaatregelen voor de patrijs. Deze informatie wordt binnenkort vertaald naar het Engels en Duits. Op deze manier zullen boeren, landeigenaren en natuurbeschermers in heel Europa bij kunnen dragen aan een effectieve bescherming en het herstel van patrijzenpopulaties.
Vogelbescherming stelde factsheets samen op basis van alle onderzoeken in binnen- en buitenland. Gratis, voor iedereen die betrokken is of meer wil weten over akkervogels.
Lees hier alles over het internationale PARTRIDGE project. Bloemenblokken, keverbanken en patrijzenhagen zorgen ervoor dat akkervogels zoals de patrijs niet uitsterven in Europa.