Navigatie overslaan
Winterkoning / Hans Peeters Alle berichten
Winterkoning / Hans Peeters Jeanet van Zoelen

Door Jeanet van Zoelen
Medewerker Vogelbescherming

Waarom ook u een minivijver wilt: in 7 stappen naar een oase

Geplaatst op 28 juni 2019

Een libelle vliegt langs, de watersalamander duikt onder en de winterkoning baddert in de zon. Een vijvertje is echt een verrijking van iedere (mini)tuin. Neem daarom een middagje en maak een minivijver. U hoeft zich nergens in te verdiepen. Lees dit artikel en volg de stappen, dan komt het goed.

Een explosie van leven, dat garandeert een minivijver in uw tuin. Zo helpt u de natuur een handje, want een vijvertje is niet alleen goed voor tuinvogels; ook wilde bijen en andere insecten komen drinken. En in de avondschemering met wat geluk een egeltje. Het staat ook nog supergezellig en past overal, zelfs op een balkon. Maak dus een minivijver, het is in een paar uur gepiept!

Staartmees / Hans Peeters Met een vijvertje helpt u de natuur een handje: de insecten, reptielen, amfibieën, zoogdieren én vogels! Staartmees / Hans Peeters

Stap 1. De plek

Denk na over de juiste plek voor een minivijver. Waar staat hij mooi? Of: is er in de tuin nog een kale plek met niks? Waar is het niet te heet, maar voldoende licht voor waterplanten? En, is hij in de voortuin niet gevaarlijk voor jonge kinderen die toevallig langslopen?

Minivijver / Jeanet van Zoelen Dit minivijvertje is gemaakt in een grote plantenbak. Minivijver / Jeanet van Zoelen

Stap 2. Een bak

Vind of koop iets dat dienst kan doen als vijver. Denk aan een grote plantenbak (vierkant, rechthoekig of rond), een afwasteil of cementkuip. De enige voorwaarden zijn dat de bak waterdicht is, vorstbestendig en minimaal zo’n 30 centimeter diep.

Stap 3. De planten

Ga naar een tuincentrum en koop een stuk of drie waterplanten (2,50 tot 5,- euro per stuk). Vraag na of ze vorstbestendig en inheems zijn en niet te groot. Mooie soorten zijn watermunt, watervergeet-me-nietje en penningkruid. (Op de terugweg schept u een paar blaadjes eendenkroos uit een sloot.)

Waterplanten staan in een soort mandje en zijn er voor verschillende niveaus: drijven, helemaal onder water of alleen met de voeten in het water. Koop er in elk geval één die onderwater gaat en het water zuurstofrijk en schoon houdt. Zet hem met mandje en al op de bodem. De voeten-in-het-water types staan met hun mandje op een (bak)steen.

 

Stap 4. Een gat

Graaf een gat zo groot als de bak die u hebt uitgekozen. Bij een minivijver valt dat best mee. Die paar emmers grond raakt u kwijt onder een struik. Een decoratieve bak zoals een halve waterton kan ook op de stoep of het balkon. Reken dan niet op kikkers en egels, maar vogels en libellen zijn nog steeds blij, mits u ondiepe gedeeltes maakt met stenen.

Lantaarntje / Jelle de Jong De libellen en juffers zijn altijd blij met een vijvertje, ingegraven of niet. Lantaarntje / Jelle de Jong

Stap 5. Het plaatsen

Zet de bak leeg in het gat en vul de aarde rondom aan zodat hij stevig ligt. De vijver mag iets boven de grond uitsteken, maar hoe lager, hoe gemakkelijker het is voor dieren die ervan gebruikmaken. Leg er stenen omheen en in, zodat de watersalamanders en kikkers een trapje hebben om in en uit de vijver te klimmen, de vogels een ondiep stukje om te badderen en de egels niet verdrinken. Schep geen aarde op de bodem, want dat garandeert wildgroei van algen.

Minivijver met kikker / Jeanet van Zoelen Leg stenen in de vijver, als een trapje, waardoor (kleine) kikkers en andere dieren eruit kunnen klimmen. Minivijver met kikker / Jeanet van Zoelen

Stap 6. Het water

Vul de vijver met water. In het begin kunnen er algen in de vijver groeien. In dat geval: geen paniek, u vist ze eruit met een stok en na een tijdje stabiliseert het mini-ecosysteempje en heeft u er geen last meer van. In de zomer is het soms nodig wat water erbij te gieten.

Stap 7. De dieren

De dieren komen vanzelf, u hoeft er niets aan te doen. Groene en bruine kikkers, padden en watersalamanders hebben een soort zesde zintuig voor vijvertjes. Na een tijdje weten ze die bijna altijd te vinden – waar ze dan ook vandaan moge komen. De kans is groter als er ook planten langs de oever staan die voor beschutting zorgen. De juffers, libellen, bijen en vlinders maken daar ook graag gebruik van.

Kleine watersalamander / Hans Peeters Bruine en groene kikkers, padden en watersalamanders hebben een zesde zintuig voor vijvertjes. Kleine watersalamander / Hans Peeters

Wat is dat? Ga weg!

U ploft tevreden neer in een tuinstoel, koud drankje erbij en voeten omhoog. Het werk zit erop. Een laatste kritische blik misschien: het ziet nog wat kaal, die planten zullen toch wel groeien? Maar, hé, wat is dat? Ga weg! Daar zit meteen al een bij te drinken! En wat beweegt daar?..

Een lezeres tipte dat de kikkers in haar vijver tijdens de winter doodgingen. Dat blijkt vaker te gebeuren, ook bij grotere vijvers. De vraag is of kikkers uw minivijver diep genoeg vinden om te overwinteren, maar op deze website vindt u voor de zekerheid vijver-tips om kikkers en salamanders de winter door te helpen. 

Online cursus Tuinvogels van Nederland

In deze gratis vogelcursus voor beginners leer je van Nico en Camilla in tien vogellessen veel tuinvogels en hun geluiden herkennen. Met handige tips, filmpjes en ezelsbruggetjes. Je ontvangt meteen de eerste vogelles per mail.

Inschrijven gratis tuinvogelcursus

Mijn tuin een vogelparadijs

Word jij ook zo blij van vogels in je tuin of op je balkon? Hang je wel eens een vetbolletje voor ze op? Je kunt nog meer doen. Doe de gratis Postcode Vogelcheck en ontdek welke vogels in jouw buurt leven en hoe je deze vogels kunt helpen.

Postcode Vogelcheck