Navigatie overslaan
Zwartkop / Shutterstock Alle berichten

De zwartkop, de bessenplukker

Geplaatst op 29 augustus 2018

Einde zomer en het is stil in de achtertuin. Er gebeurt niet zoveel, lijkt het. Maar wie oplet, ziet de zwartkop: hij eet zijn buik rond met bessen.

Deze periode van het jaar is altijd een beetje een tussenperiode. Veel broedvogels zijn klaar met het broedseizoen, maar nog niet allemaal vertrokken naar het zuiden. Er wordt nauwelijks gezongen en de vogels laten zich weinig zien. Er gebeurt niet zoveel, zo lijkt het althans.

Volproppen

In deze tijd van het jaar proppen de meeste zomergasten zich vrij onopvallend helemaal vol om met volle buik en dus voldoende energie de lange reis naar het zuiden te kunnen maken. Menige trekvogel, zoals de zwartkop, is op zoek naar rijpe bessen om ‘op te vetten'. Bramen, lijsterbessen maar vooral vlierbessen zijn nu in trek.

Zwartkop / Shutterstock Zwartkop / Shutterstock

Van insecten naar bessen

Zwartkoppen zijn net als veel andere zomervogels insecteneters. Vele duizenden insecten verdwijnen er in de loop van het jaar in de vogelmaag. Maar alleen van insecten zullen ze niet moddervet worden. Om de buik vol te krijgen, hebben ze ook veel bessen nodig. Vooral vlierbessen zijn in deze periode favoriet. Zorgvuldig wordt dagelijks de vlierstruik gecheckt op rijpe vlierbessen. Een voor een verdwijnen ze in de snavel van de zwartkop. Is het trosje helemaal leeggegeten dan is de volgende tros aan de beurt. Is een bes nog niet rijp, dan komt hij de volgende dag terug om de bes op rijpheid te testen.

Voldoende te eten

Soms zitten er meerdere insectenetende vogels bij elkaar in dezelfde struik zich te goed te doen aan de bessen. Echte concurrentie is er niet. Ze gedogen elkaar. Er is meer dan voldoende voedsel, dus waarom zou je elkaar wegjagen. Dat kost alleen maar extra energie die je straks heel hard nodig hebt.

Zwartkop vrouw / Koos Dansen Zwartkop vrouw / Koos Dansen

Zwartkop

De zwartkop is te herkennen aan zijn petje. Het mannetje heeft, de naam zegt het al, een zwarte en het vrouwtje een roestbruin petje op. De zwartkop is één van de succesvogels van Nederland. Door beter bosbeheer en steeds ouder wordende bossen in met name Flevoland broeden er nu meer dan 300.000 paar in ons land. In september, als ze voldoende bessen hebben gegeten, vertrekken de meeste richting het zuiden voor de winter.

Een zwartkop in de tuin?

Een grote meidoornstruik werkt als een magneet op de zwartkop. Ze kunnen er schuilen en hun nest maken. Na de broedperiode eten de vogels van de bessen. Wie bramenstruiken of een vlier in de tuin heeft kan nu de zwartkoppen zien.

Wil je weten of de zwartkop bij jou in de buurt zit? Doe de postcodevogelcheck op www.mijnvogeltuin.nl en kijk wat je kunt doen om de vogels in jouw buurt naar je tuin te lokken.

Web-app MijnTuinvogeltelling

Meedoen met de jaarlijkse Nationale Tuinvogeltelling wordt nog leuker met web-app MijnTuinvogeltelling. De web-app helpt je de meest voorkomende tuinvogels van Nederland te herkennen. En maakt het invoeren van je telling tijdens dat weekend nog makkelijker!

Lees over de gratis web-app

Mijn tuin een vogelparadijs

Word jij ook zo blij van vogels in je tuin of op je balkon? Hang je wel eens een vetbolletje voor ze op? Je kunt nog meer doen. Doe de gratis Postcode Vogelcheck en ontdek welke vogels in jouw buurt leven en hoe je deze vogels kunt helpen.

Postcode Vogelcheck