Sandra Peters, Adviseur grote giften
Neem contact met mij op
Een betrokken geefster wilde de vogels steunen via haar testament, maar ze raakte er steeds meer van doordrongen dat ze nú hulp nodig hebben. Daarom besloot ze een gift te doen. Met haar bijdrage werden diverse schelpenstrandjes aangelegd in de Zuidwestelijke Delta. “Vogelbescherming nodigde me uit om te komen kijken. Het was fantastisch om te zien dat er al meteen paartjes bontbekplevier en scholekster broedden. Door bij leven te geven beleef je zelf veel plezier aan je gift. En de vogels hebben onze steun hard nodig.”
Jan Kalff en zijn vriendin Ronny raakten verknocht aan de Eempolder en wilden helpen om de kwaliteit van de natuur daar te behouden. “We hebben hier heel wat rondgefietst. Een weids landschap en héél véél vogels. We genoten er zo van dat we iets voor de weidevogels wilden doen. Met Vogelbescherming kwamen we uit bij een project om de kruidenrijkdom te vergroten. Weidevogels houden van weiden vol kruiden, waar hun kuikens volop insecten kunnen vinden. Het is mooi dat er nu meer jonge vogels zoals grutto’s te zien zijn.”
Jikke Emmelkamp-Meinema en Gerrit de Jong ontmoetten elkaar tijdens het vogels kijken. Al gauw sprong de vonk over – bij het zien van een ijsvogel. De twee vogelliefhebbers trekken regelmatig samen de natuur in. Al meer dan een kwart eeuw zijn ze lid van Vogelbescherming. “Het is een solide club die veel nuttige dingen doet. We doneren regelmatig voor diverse projecten, maar in het bijzonder voor de weidevogels. We hopen dat het door onze donaties weer beter zal gaan.”
Chris Brunner steunt meerjarig diverse projecten die gericht zijn op bescherming van bedreigde vogelsoorten. Relatiebeheerder Sandra Peters nam hem mee naar het PARTRIDGE-project in Brabant. “Ik was erg onder de indruk van de aanpak. Sinds die dag ben ik nog meer gemotiveerd om de vogels te helpen. De projecten van Vogelbescherming zijn concreet; je weet waaraan je je geld geeft. Bovendien is het contact met de medewerkers erg plezierig.”
Toen Noor van Leeuwen met een excursie van Vogelbescherming het melkveebedrijf van Wes Korrel bezocht, was ze meteen verkocht. “Het concert van grutto’s en tureluurs bracht me terug naar mijn jeugd, toen ik met mijn vader en zussen de natuur introk. De vrolijke geluiden van alle verschillende weidevogels klonken ons dan als muziek in de oren. Die hoorde ik hier voor het eerst weer sinds lange tijd.” Met Noors giften werd een groot weidevogelgebied in Friesland beter ingericht voor de vogels.
Schrijfster Geertje Couwenbergh en yogadocente Jasmijn Koelink wilden graag iets extra’s doen voor de vogels. Het project ‘Living on the Edge’ sprak hun aan en ze besloten een vast bedrag te doneren voor elke deelnemer aan hun schrijf- en stilteretraites. “Dat niet alleen, we promoten Vogelbescherming bij de deelnemers. Het is mooi dat Vogelbescherming op zoveel fronten actief is. Dat we vogels die bij ons broeden en in Afrika overwinteren, zowel hier als daar kunnen helpen – dat is geweldig!”
Thea Schwab schonk een bedrag voor een ‘plasdras’ in het Friese Idzega. Een groot stuk weiland wordt nu lekker drassig gehouden voor grutto’s, kieviten en tureluurs. “We praten in Nederland wel veel, maar daadwerkelijke hulp gaat me niet snel genoeg. Ik had al een tijdje in mijn hoofd dat ik een boer wilde steunen om iets extra’s voor weidevogels te doen.” Maar eigenlijk heeft Thea iets met álle vogels. “Ze verdienen allemaal onze hulp. Je kunt er niet een uitsluiten.”
Monique Godijn en haar zoons Niels (op de foto) en Thijs deden een gift uit naam van hun overleden echtgenoot en vader. “Mijn man was gek van roofvogels,” vertelt Monique. ”Tijdens zijn ziekbed gaf hij aan dat hij bij zijn afscheid geen bloemen wilde, maar donaties voor Vogelbescherming.” Het geld ging naar een project voor akkervogels, waar ook de blauwe kiekendief baat bij heeft. “We zijn blij dat de gift geheel naar idee van mijn man wordt besteed. Een mooiere nagedachtenis kunnen we ons niet wensen.”
Al vele jaren steunen Henk en Marguerite Sweers uiteenlopende projecten van Vogelbescherming. “De activiteiten komen zeer doordacht over en we zijn ervan overtuigd dat ons geld goed terecht komt. De inzet voor leefgebieden in Nederland en voor vogels onderweg spreekt ons het meest aan.” Vol passie licht Marguerite toe: “Vogels moeten tijdens hun barre tocht vanuit Afrika allerlei gevaren overleven. Als ze hier aankomen, laat ze dan alsjeblieft een goed leef- en broedgebied aantreffen. Laat dat er zijn!”
Midden jaren zeventig begon Hindri Kuipers met vogels kijken, toen hij stage liep in de Wieden. “Ik vond het meteen al een heel bijzonder gebied en hoorde verhalen over de roerdomp. De vogel zelf kreeg ik helaas niet te zien.” Toen Hindri besloot een gift te doen aan Vogelbescherming was de keus snel gemaakt. Er was geld nodig voor de roerdomp in de Wieden, het gebied waar natuurbescherming ooit voor hem begon! “Het voelt geweldig om zo’n bijzondere soort als de roerdomp en zo’n fantastisch gebied te kunnen helpen.”
Tienke Boekschoten en Herman Brouwer steunen de vogels al meer dan vijfentwintig jaar. “Steeds meer natuur verdwijnt. Dat is triest en daarom geven we met heel ons hart jaarlijks een extra bijdrage.” De grutto is een van hun favorieten. “We hebben zelf gezien hoe Vogelbescherming in Amstelland de weidevogels te hulp schiet. Daar gebeuren heel mooie dingen,” glundert het stel. “We hebben alle vertrouwen dat ons geld goed wordt besteed.”
Jan Joop Veenman zag de documentaire Kening fan ’e Greide, over de teloorgang van de grutto, en besloot een gift te doen voor deze soort. Adviseur Sandra Peters nam hem mee naar de boer bij wie de gift was besteed. Jan Joop was zó enthousiast dat hij besloot vijf jaar lang een vast bedrag te geven. “Door mijn periodieke schenking kan Vogelbescherming jaarlijks maatregelen nemen voor de weidevogels. Dat is geweldig om te zien. Een concretere bijdrage aan het redden van de grutto kan ik me niet voorstellen.”