(Sonja en Harm)
Vogelbescherming heeft samen met een coalitie van zes organisaties het oer-Hollandse getijdenlandschap in het Haringvliet hersteld. Pal onder Rotterdam is een prachtig natuurgebied en toeristische trekpleister ontstaan, waar steur, bruinvis en duizenden (trek)vogels zoals de visarend zich kunnen vestigen. Belangrijke randvoorwaarde voor volledig natuurherstel is dat de Haringvlietsluizen vaker open staan.
Lees meer over Haringvliet
Miljoenen broed- en trekvogels maken gebruik van de Westerschelde. Het estuarium en de daarin aanwezige natuurwaarden staan sinds lange tijd onder druk door menselijke ingrepen zoals inpoldering, bedijking, verdiepingen van de vaargeul en aanleg van haven- en industrieterreinen. Nederland en Vlaanderen hebben daarom afspraken gemaakt over maatregelen voor natuurherstel. Vogelbescherming strijdt voor de uitvoering van de overeengekomen maatregelen: 300 hectare natuurherstel in de Hedwigepolder en 300 hectare in het zoute middengebied van de Westerschelde.
Lees meer over de Westerschelde
Het Actieplan Deltanatuur Zuidwestelijke Delta 2050 is een initiatief van Vogelbescherming, in samenwerking met alle betrokken overheden en natuurorganisaties. Dit ambitieuze plan moet leiden tot herstel van vogelpopulaties in de Delta. Diverse maatregelen uit het plan zijn al uitgevoerd, zoals de aanleg van nieuwe schelpenstrandjes als broedplekken voor kwetsbare kustvogels. Bovendien neemt de provincie Zeeland delen van het plan over in haar Gebiedsprogramma Landelijk Gebied.
De parels van de Nederlandse vogelnatuur zijn de kust en de waterrijke gebieden. Voor miljoenen vogels zijn deze plekken - Waddenzee, Zuidwestelijke Delta en het IJsselmeergebied - van wezenlijk belang.
Natuur van wereldklasse, zoals het Waddengebied, moet hoe dan ook beschermd worden. Waarom? Omdat wateren met een rijke visstand een bron van voeding zijn voor vogels én mensen. En omdat vogels en natuur bijdragen aan ons welzijn.
Help je mee?