Navigatie overslaan
Gele kwikstaart / Jelle de Jong

Over de Nationale Vogelweek

De afgelopen jaren - dit is alweer de 13e editie! - hebben we tijdens de Nationale Vogelweek duizenden natuurliefhebbers mee naar buiten mogen nemen op vogelexcursie. En ook dit jaar organiseren we daarom natuurlijk weer een Vogelweek. En ook deze keer gaan we ons best doen om iedereen leuke natuurbelevingen te bezorgen. Hoe deze Vogelweek in zijn werk gaat lees je hier.
Blauwe kiekendief / Elwin van der Kolk Blauwe kiekendief / Elwin van der Kolk

Wat is de Vogelweek?

Tijdens de Nationale Vogelweek bieden wij - samen met vele vrijwilligers en collega-organisaties - vele laagdrempelige vogelexcursies en vogelactiviteiten aan in heel Nederland. Deze zijn in principe gratis (enkele uitzonderingen daargelaten, bijvoorbeeld waar een bootje gehuurd moet worden), en geschikt voor natuurliefhebbers van ieder 'niveau'. Dus juist ook beginnende vogelaars en natuurliefhebbers zijn van harte welkom. Graag zelfs! Want je kunt op pad met ervaren excursieleiders, die de vogels en het gebied in kwestie vaak op hun duimpje kennen. En zij zullen je uitleg geven over de vogels - en soms ook andere dieren en planten - die je onderweg tegenkomt. Een uitstekende manier om meer over vogels te weten te komen! Aanmelden door deze excursies gaat in de meeste gevallen via deze website.

Digitale vogelroutes
Voor wie bepaalde excursies niet goed uitkomen, of voor als een excursie is volgeboekt, hebben we ook digitale vogelroutes tijdens de Vogelweek. Via een zogenaamde webapp kun je - met je mobiel in de hand - een vogelroute volgen en onderweg krijg je informatie te zien en te horen over de vogels die tegen kunt komen. Deze routes zijn gemaakt door dezelfde excursieleiders als die ook 'fysieke' excursies geven. Van 1 mei t/m 30 juni zijn ze te gebruiken via www.mijnvogelweek.nl.

Goed om te weten

Deelname aan de excursies en routes tijdens de Nationale Vogelweek geschiedt op eigen risico. Vogelbescherming Nederland noch de organiserende partijen kunnen aansprakelijk worden gesteld voor ongevallen of schade, van welke aard dan ook, die voortvloeit uit of samenhangt met deelname aan de routes. Houdt rekening met mogelijke slecht- of onverharde wegen en de weersomstandigheden. De route is richtinggevend en kan ter plaatse enigszins afwijken. Je bent zelf verantwoordelijk voor je meegenomen apparatuur zoals camera's en optiek.

Heb je nog vragen? Veel informatie kunt je vinden op de pagina veelgestelde vragen, staat je vraag er niet bij? Mail dan naar vogelweek@vogelbescherming.nl

Over Vogelbescherming

Door gerichte beschermingsprogramma's, intensieve samenwerkingen, politieke lobby, juridische actie, duidelijke voorlichting en effectieve campagnes zet Vogelbescherming zich in voor de bescherming van vogels in Nederland en wereldwijd. Bij ons beschermingswerk maken we gebruik van de beste wetenschappelijke inzichten. Er zijn veel successen bereikt, zoals de terugkeer van de ooievaar, ijsvogel, lepelaar en de kerkuil in ons landschap. Meer over Vogelbescherming Nederland

 

Vogelboeken en -gidsen

Ben je op zoek naar een goed boek over vogels of de natuur? Vogelbescherming heeft een uitgebreid en gevarieerd aanbod in onze winkel en onze webshop. 

Bestel en help de vogels

Kijkers voor kijkers

Ben je toe aan een nieuwe verrekijker of telescoop? Je oude kijker of scoop kan veel betekenen voor de bescherming van vogels in ontwikkelingslanden! Lever hem daarom in bij Vogelbescherming. Vele honderden kijkers kregen al een tweede leven.

Lees meer