Door
Ron Leeuwis
Weer of geen weer, de Kwade Hoek is één van de meest indrukwekkende natuurgebieden van onze kust. Soms desolaat, soms ineens sprankelend van kleuren en zwermen van duizenden strandlopers, die in de lucht, een echte acrobatische luchtshow weggeven. Puur genieten, al struinend door de ruigte van het gebied heen. Stuifduinen, strand, zee en slikken, zorgen voor een enorme dynamische diveristeit.
Elke winter opnieuw vinden met name sneeuwgorzen, ijsgorzen en strandleeuwerikken hier hun plekje om te overwinteren. Maar ook drieteenstrandlopers uit het verre Siberië, zilverplevieren en enorme aantallen bonte strandlopers, vinden hun voedsel in de duinen, langs de waterlijn en op de drooggevallen slikken. En met geluk zie je de blauwe kiekendief, roodkeel- of parelduiker, middelste zaagbek, brilduiker, ijseend of zeearend. Maar ook baardmannetjes en bokje behoren tot de mogelijkheden. Kortom een enerverende excursie, die u niet zou willen missen. Hoewel alles in Nederland volgens paden loopt, is dit een excursie dwars door de wildernis. Daar moet men wel rekening mee houden, want het is een pittige tocht. Maar samen kunnen we veel ontdekken en ik hoop u naast vogels, nog veel meer te vertellen over planten en veel van wat met de ecologie van het gebied te maken heeft.
Foto blauwe kiekendief - Piet Munsterman
Wandelexcursie
Vogelbescherming
Samen genieten van de wintergasten langs de kust.
Volwassenen
4.5 uur
De Kwade Hoek heet niet voor niets zo. Dat betekent dat we erg weersafhankelijk zijn. Neem vooral goede waterdichte bergschoenen mee en kaplaarzen, het kan er soms ontzettend nat zijn. Zorg vooral ook dat u warme kleding bij u hebt want kan ook venijnig koud zijn. Een goede verrekijker is een "must", want afhankelijk van het getij kunnen vogels ver weg zitten. Wanneer u een telescoop hebt is dat ideaal maar dan wel één die comfortabel draagt, want het lang lopen. Tot slot, zorg dat u, uw eten en voldoende drinken mee neemt. Ook al is het koud, met warme kleding en zilte lucht, droog je snel uit.
Nee
Daar de excursie grotendeels niet over paden gaat, is de excursie niet geschikt voor rolstoelgangers en mensen die slecht ter been zijn helaas.
Nee