Hoe slecht gaat het met de grutto?
De grutto heeft veel last van de intensieve melkveehouderij in Nederland. We zien daarom nog maar een derde van het aantal grutto’s broeden, vergeleken met 1985. En ieder jaar worden dat er minder.
Zo zijn er veel meer vogels waarvan het aantal de afgelopen 40 jaar enorm is gekelderd. Bijna de helft van de Nederlandse broedvogels wordt in hun voortbestaan bedreigd. Wij doen er alles aan om deze ontwikkeling te stoppen en de vogels weer de ruimte te geven om veilig te leven, broeden en eten.
Waar gaat mijn geld naartoe?
Steeds meer vogels dreigen te verdwijnen. Ieder jaar en ieder seizoen horen we er minder. Dat moet stoppen. Elke euro die je geeft draagt bij aan onze droom: een Nederland waar gewone vogels gewoon blijven en waar geen enkele vogel uitsterft. Dus ook niet de grutto.
Vogelbescherming zorgt dat het belang van vogels altijd gehoord wordt. We slaan op de trom, roepen mensen en bedrijven ter verantwoording, zorgen dat we bij belangrijke beslissingen aan tafel zitten, delen al onze kennis en expertise en laten zien dat het ook anders kan. Want het kan echt: samen werken, bouwen én leven met vogels. En bij Vogelbescherming weten we hoe.
In ons jaarverslag en impactverslag lees je waar het geld precies naartoe gaat.
Wat doet Vogelbescherming?
Al ons werk is erop gericht om alle wilde vogels de ruimte te geven om veilig te leven, broeden en eten. Hoe simpel dat ook klinkt, dat is nog lang niet vanzelfsprekend.
We beginnen altijd vanuit kennis en wetenschap. Want voor we iets doen, willen we weten hoe het met een vogel gaat. Wat de reden van de achteruitgang is. En wat echt kan helpen. Daarna zetten we beleidsmakers, onderzoekers, het bedrijfsleven en andere organisaties bij elkaar aan tafel om te werken aan de beste oplossingen voor de vogels. We laten met inspirerende voorbeelden zien hoe het wél kan, ondersteunen nuttige initiatieven en werken aan wet- en regelgeving die de belangen van vogels verdedigt. Wij komen voor ze op, omdat zij niet aan tafel zitten.
Werkt Vogelbescherming alleen in Nederland?
Vogels doen niet aan landsgrenzen en wij dus ook niet. Want als een vogel tussen Nederland en Afrika trekt, heeft het geen zin als wij die vogel alleen hier helpen. Vogelbescherming is daarom onderdeel van BirdLife International: het grootste samenwerkingsverband tussen vogelbeschermingsorganisaties wereldwijd. Want alleen door internationaal samen te werken kunnen we ervoor zorgen dat bijvoorbeeld andere landen niet jagen op vogels die we hier met man en macht beschermen.
Wat heeft Vogelbescherming al bereikt voor de vogels?
Al 125 jaar beschermen wij vogels. Samen hebben we er bijvoorbeeld voor gezorgd dat er weer veel meer ooievaars zijn, dat je de roerdomp weer op veel plekken in Nederland hoort, dat het stikt van de vogels in de Hedwigepolder, dat het lot van de grutto op de politieke agenda staat en bovenal: dat alle vogels en hun nesten door de wet beschermd zijn. Maar er is nog steeds veel te doen. Het is belangrijker dan ooit dat we nu naar de vogels gaan luisteren. Omdat het anders echt heel stil wordt.
Kan ik nog meer doen?
Graag! Zet je eenmalige gift om in langdurige hulp voor de vogels en meld je - net als 155.000 andere vogelliefhebbers - aan als lid van Vogelbescherming.
Liever de handen uit de mouwen? Dat kan ook. Word vrijwilliger bij Vogelbescherming of een van de lokale vogelwerkgroepen.
En niet te vergeten: spreek je uit. Deel onze droom en laat anderen weten dat je je zorgen maakt. Want om Nederland vogelvriendelijk te maken hebben we nog veel meer mensen nodig. Alvast bedankt.