Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Andries Dijkstra
Andries Dijkstra | maandag 14 juni 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 518x
Zondagochtend 18 april ’21 rond 6 uur was het gepiep van een kuiken (pykje!) duidelijk hoorbaar. Op basis van de ‘hoge zit’ en het gedrag van de zeearend vrouw, mogen we aannemen dat het oudste kuiken waarschijnlijk op zaterdagmiddag 17 april uit het is ei gekropen. Binnen 48 uur werd ook het tweede jong geboren en op 19 april startte het voeren.
Als eerste prooi werd door pa zeearend een vrouw wilde eend binnengevlogen, maar was het moeder zeearend die het voeren voor haar rekening nam. In de eerste weken was het vooral de man die prooien bracht en de vrouw die voerde. Daarna werden deze taken steeds meer evenredig verdeeld.
Gedurende de eerste twee weken werden er naast een meerkoet en een jonge haas, ook een aantal kleine tot grotere vissen (waarschijnlijk brasem) gevoerd. Vanaf 24 april werden er vooral pullen (variërend van een paar dagen tot enkele weken oud) van de grauwe gans gebracht. Kennelijk ruim voorradig in de zomerpolder en gemakkelijk te vangen. Maar als tussendoortje stond er met regelmaat ook meerkoet of een forse brasem op het menu.
In de tweede en derde week van mei was de brasem aan het kuitschieten en vormde daarmee een gemakkelijk te bemachtigen prooi voor zowel de zeearenden als overigens ook voor de daar aanwezige otters!
Eind mei werden er steeds vaker grote(re) prooien aangevoerd. Prooien die op de grond werden gedood, daar in stukken gescheurd en vervolgens naar het nest gebracht. Daarmee werd het lastiger om goed vast te kunnen stellen wat er aan prooi werd gevoerd.
Helaas werd de webcam in de avond van 27 mei getroffen door ‘flatsen’ ontlasting van de jongen! Met als resultaat een zodanig wazig beeld dat we niet meer goed konden en kunnen observeren wat er op het nest gebeurt. Onze hoop was gevestigd op regen- en onweersbuien, maar die hebben de webcam niet zodanig kunnen reinigen dat er in onze huiskamers weer scherpe beelden zijn te zien. Hopelijk valt er nog wel iets te zien als de jongen het nest gaan verlaten.
Over de periode van 19 april t/m 27 mei hebben we met een grote mate van zekerheid kunnen vaststellen wat er aan prooi werd gevoerd en dat zag er als volgt uit:
Wilde eend (adult vrouw) 1 x, (regen)wulp 1 x, haas (juveniel) 1 x, meerkoet (adult) 16 x, grauwe gans (pullen) 51 x, grauwe gans (adult, in stukken) 3 x, vis 20 x (veelal brasem en één keer een ‘onthoofde’ grote paling).
Op basis van bovenstaande opsomming zou de verhouding tussen gevogelte en vis uitkomen op circa 78% gevogelte en 22% vis. Hierbij moet echter worden opgemerkt dat er aanvankelijk kleine grauwe gans pullen werden gebracht in vergelijk met de doorgaans forse vissen (brasem).
Het percentage vis in gewicht zal wellicht tussen de 30 en 35% zijn geweest. Dit is vergelijkbaar met de in het sectierapport beschreven maaganalyse van het 1e KJ jong dat vorig jaar (2020) dood werd aangetroffen in de zomerpolder. Het is aannemelijk dat na ‘de fatale flats’ de variëteit aan prooidieren vergelijkbaar is met hetgeen in de eerste zes weken werd gevoerd.
We mogen ons gelukkig prijzen dat er door ons zeearend paar geen met vogelgriep besmette brandganzen als prooi naar het nest werden gebracht! De wazige beelden via de webcam tonen zo nu en dan een glimp van de als kool groeiende jongen, die de dag doorkomen met vleugelspier oefeningen in combinatie met veel en kennelijk gezond eten!
Het lijkt erop dat er over een paar weken in het NP ‘de Alde Feanen’ weer twee jonge zeearenden gaan uitvliegen!
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..