Navigatie overslaan
Noordse stern / Agami - Chris van Rijswijk

Vogelfotografie: ontdek onze tips

Steeds meer natuurliefhebbers trekken er met de camera op uit om vast te leggen wat zij zo bewonderen. Het aantal natuurfotografen bedraagt volgens het Centrum voor Natuurfotografie rond de 400.000. Om op een goede en verantwoorde manier vogels te fotograferen biedt Vogelbescherming de helpende hand.

Vogelfotografie is een boeiende tak van sport, en de grote kunst is om vogels op een natuurlijke manier vast te leggen. Vogelbescherming vindt het belangrijk dat bij vogelfotografie de belangen van de vogel voorop staan, vandaar dat het voorkomen van verstoring gedragsregel nummer één is. Meer informatie over hoe je verstoring herkent en wat verstoring is.

Fotograferen / Shutterstock Fotograferen / Shutterstock

Gedragscode

Voor vogelfotografen, digiscopers en filmers is de gedragscode van toepassing. Probeer in ieder geval verstoring zoveel mogelijk te voorkomen: de belangen van de vogel staan altijd op de eerste plaats. Bedenk bovendien dat je niet de enige bent: ook de liefhebber die na jou komt, wil graag een mooie foto maken. Het zal elke fotograaf overkomen dat hij/zij wel eens een vogel verstoort, maar met de gedragscode in het achterhoofd ben je beter in staat om verstoring te herkennen en het te voorkomen. De vogel is het uitgangspunt, niet de foto.

Cursus vogelfotografie

Vogelfotograaf en beeldredacteur van Vogels Hans Peeters helpt je in vier lessen op weg om zelf de mooiste vogelfoto’s te maken. Waar dien je op te letten, wat moet je wel en vooral niet doen.

Goed voor elke beginnende natuur- en vogelfotograaf is om deze cursus van PiXFACTORY te volgen: Online cursus 'Zo ga je verantwoord te werk'

Help met jouw mooiste vogelfoto

Help ons met mooi beeldmateriaal het enthousiasme voor vogels te vergroten. Wij maken een selectie en we zetten de mooiste foto's online. Uit deze foto's kiezen we elke maand de allermooiste. 

Bekijk de galerij en doe mee.